Свет

Бела кућа: Уводимо преко 500 нових санкција против Русије

Новим мерама Вашингтон жели да смањи приходе које Русија добија од енергетских ресурса, појача подршку "борцима за демократију" и "независним медијима", као и да ограничи рад компанија које пружају тајну подршку Русији
Бела кућа: Уводимо преко 500 нових санкција против РусијеGetty © Chip Somodevilla / Staff

Сједињене Америчке Државе увешће више од 500 санкција против Руске Федерације, саопштила је данас Бела кућа, позивајући се на одобрење америчког председника Џозефа Бајдена.

"Данас најављујем више од 500 нових санкција Русији због рата у Украјини и смрти Алексеја Наваљног. Ове санкције ће бити усмерене на појединце повезане са затвором Наваљног, као и на руски финансијски сектор, одбрамбено-индустријску базу, мреже набавки и она лица који избегавају санкције на више континената", рекао је Бајден.

Нове мере укључују ограничења која се тичу извоза и она ће се односити и на око 100 компанија које подржавају Русију, преноси ТАСС. Ове организације "пружају тајну подршку руској војној машинерији", наводи се у одлуци Бајдена.

Најновијим санкцијама Вашингтон ће покушати и да умањи приходе Русије од енергетских ресурса.

Такође, у плану је и даља подршка онима који се "боре за демократију".

"Наложио сам свом тиму да повећа подршку цивилном сектору, независним медијима и онима који се боре за демократију широм света", потврдио је Бајден.

Подсетимо, Европска унија је раније током дана издала саопштење у којем се наводи да уводи 13. пакет санкција против Москве, који предвиђа мере против 194 физичких и правних лица. На листи санкција је по први пут неименована организација из Србије због тога што, како се наводи, помаже Русији да избегне наметнута јој трговинска ограничења.

image