Свет

Грех мога оца: Деца Украјинаца који избегавају регрутацију неће моћи на факултете

Кијев покреће реформу система мобилизације како би војсци обезбедио више људства
Грех мога оца: Деца Украјинаца који избегавају регрутацију неће моћи на факултетеGetty © SOPA Images / Contributor

Украјински парламент разматра читав низ ограничења за децу оних који избегавају регрутацију. Мере су део свеобухватних реформи мобилизације које тренутно спроводи Кијев. Казне за децу оних који избегавају слање на фронт укључивале би забрану високог образовања, објаснио је један посланик.

Украјинској војсци према проценама недостаје чак 500.000 људи које она покушава да мобилише отмицама по улицама, присилом, казнама... Због тога је Кијев одлучио да ревидира закон о војној служби и сада ће се, према новим правилима, они који се не јаве у регрутне службе суочити са значајним казнама.

Вадим Ивченко, посланик који седи у Комитету за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, рекао је за украјински "Телеграф" да је изазов осигурати да принуда буде уставна. "Оставити особу без новца да умре, то би било погрешно. Али морају постојати друге мере", сматра он.

"Политичко руководство предлаже ово: ако не желите да испуните своју грађанску дужност и браните отаџбину држава може да вам ускрати услуге. На пример, нећете добити подршку државе, ваша деца неће ићи на факултет, а нећете ни ви", објаснио је Ивченко.

Посланик је указао на Израел као позитиван пример милитаризованог друштва.

Ивченко је предложио и да се ограничи приступ банковним рачунима. "Подићи ће готовину, али шта можете купити с тим осим намирница? Ништа: ни стан, ни ауто, ни карту за воз. Сада је све електронско", поделио је своја размишљања.

Одбацујући могуће жалбе Европском суду за људска права, Ивченко је рекао да власти рачунају на подршку обичних војника. "Онима који су у рату потребан је овај закон јер желе да буду демобилисани", рекао је он.

О амандманима на закон ће се вероватно расправљати ове недеље, пре него што закон буде усвојен у другом читању, предвидео је посланик. Чланови владајуће странке председника Владимира Зеленског гласаће "како им каже" влада, рекао је он.

image
VV inauguration
banner