Свет

Амбасада НР Кине у Лондону: Британске санкције неће проћи без одговора

Ограничења која је Британија увела кинеским предузећима су једнострани акти који немају утемељење у међународном праву и ми им се строго противимо, наводи се у саопштењу кинеске амбасаде
Амбасада НР Кине у Лондону: Британске санкције неће проћи без одговораGetty © Costfoto/NurPhoto

Одлука Уједињеног Краљевства да стави кинеске компаније на "црну листу" као део нове рунде санкција усмерених против Русије, неће проћи без одговора, саопштила је амбасада НР Кине у Лондону.

Раније је Велика Британија најавила да ће предузети додатне мере против Москве, којима жели да обележи другу годишњицу почетка сукоба између Русије и Украјине. Последњи пакет санкција обухвата 50 правних и физичких лица, међу којима су и три кинеске компаније. 

Ограничења које је Британија увела кинеским предузећима су "једнострани акти који немају утемељење у међународном праву и ми им се строго противимо", наводи се у саопштењу кинеске амбасаде.

Према њиховим речима, власти НР Кине предузеће неопходне кораке да "одлучно заштите" легитимне интересе државних компанија.

"Желимо да обавестимо Велику Британију да ће се Кина одлучно супротставити сваком акту који подрива кинеске интересе", додаје се у саопштењу.

Што се тиче сукоба у Украјини, Пекинг се "одувек држао објективног и поштеног става и активно је био посвећен промовисању мировних преговора између Москве и Кијева", наглашавају из амбасаде.

Кинеске компаније које су се нашле на удару нове туре британских санкција су "Фајндер технолоџи ЛТД" и "ЈУХАНГ авијејшн технолоџи" које према британским тврдњама снабдевају Русију електронским компонентама, као и "Микропајлот флајт контрол системс", која производи моторе за дронове.

Ово није први пут да Велика Британија ставља кинеска предузећа на "црну листу", јер су ове три компаније биле обухваћене и прошлим пакетом санкција из децембра 2023. године. Тада је кинеска амбасада такође апеловала на Лондон да "одмах исправи своје грешке и оконча санкције против кинеских компанија".

Европска унија је 23. фебруара објавила да ће увести 13. пакет казнених мера против Москве и то на другу годишњицу од почетка СВО, којим ће бити обухваћено 106 физичких и 88 правних лица, међу којима су, по први пут, три кинеске и једна индијска фирма.

image