Свет

Упозорење из Вашингтона: САД ће реаговати ако Кина својом робом преплави глобално тржиште

Западне владе страхују да би Пекинг могао да се реши вишкова јефтиним извозом
Упозорење из Вашингтона: САД ће реаговати ако Кина својом робом преплави глобално тржиштеGetty © China News Service / Contributor

Вашингтон је упозорио Пекинг да ће Сједињене Државе и њихови савезници предузети акције ако Кина покуша да ублажи свој проблем превеликог индустријског капацитета тако што ће преплавити међународно тржиште.

Амерички званичници рекли су за "Фајненшел тајмс" да је америчка делегација то јасно рекла приликом недавне посете Кини.

"Забринути смо јер су кинеске политике индустријске подршке и макро политике које више фокусиране на понуду, а не на размишљање о томе одакле ће доћи потражња, и иду ка ситуацији у којој ће вишак капацитета у Кини... на крају стићи на светска тржишта", рекао је Џеј Шамбо, подсекретар за међународне послове, који је недавно предводио америчку економску делегацију у посету Пекингу.

САД највише брину сектори електричних возила, соларних панела и литијум-јонских батерија.

Шамбо је рекао да нису само САД забринуте и да Кина не би требало да се изненади реакцијама. "Остатак света ће одговорити, и то није антикинески, већ одговор на кинеску политику", рекао је Шамбо.

Питање кинеске производње биће једна од главних тема посете министарке финансија Џенет Јелен Пекингу касније ове године, додао је он. Очекује се и да ће Јелен размотрити "кинеске вишкове" са својим колегама из Г20 када се састану у Сао Паулу касније овог месеца.

Кинески званичници указују на чињеницу да амерички Закон о смањењу инфлације чини увоз кинеских литијумских батерија и електричних возила скупим. Неки стручњаци такође истичу да су скоро једну трећину кинеског извоза електричних возила прошле године чинили аутомобили које је америчка компанија "Тесла" произвела у својој фабрици у Шангају.

image