Свет

Орбан: Русија очувала војну супериорност над Украјином, немогуће је бацити је на колена

Сукоб Русије и Украјине могао би да буде решен уколико Доналд Трамп поново постане председник Америке, каже Виктор Орбан
Орбан: Русија очувала војну супериорност над Украјином, немогуће је бацити је на колена© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Русија и даље има војну супериорност над Украјином која ће и остати на њеној страни, међутим, не постоји војно решење сукоба и он мора да се реши преговорима, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Једноставна рачуница показује да је Русија војно супериорнија и да Украјина то неће бити, ако се Запад не умеша. Међутим, НАТО не жели рат и неће ући у рат. Неопходно је тражити прекид ватре, јер је немогуће у војном плану Русију бацити на колена", рекао је мађарски премијер за радио "Кошут".

Он је истакао да не постоји војно решење сукоба у Украјини и да он мора да се реши преговорима и подсетио да се Мађарска залаже за брз прекид ватре и почетак преговора о Украјини.

Орбан је додао да водеће западне силе, укључујући Француску и Немачку, имају другачије мишљење, и рачунају на војно решење.

Мађарски председник је претпоставио да у случају да бивши амерички председник Доналд Трамп победи на новембарским изборима, онда би његов повратак у Белу кућу могао да значи да ће се сукоб решити.

Мађарска влада је раније више пута истицала да у преговорима треба да учествују не само Украјина и Русија, већ и Сједињене Америчке Државе, које Кијеву пружају основну војну и финансијску подршку.

image