Свет

Западни лидери у Кијеву поводом годишњице СВО: Чврсто уз Украјину, од Урсуле на дар полицијска кола

Запада је посвећен да помогне Украјини чак и када она пати од све веће несташице војних залиха и бележи неуспехе на бојном пољу
Западни лидери у Кијеву поводом годишњице СВО: Чврсто уз Украјину, од Урсуле на дар полицијска колаGetty © Sean Gallup / Staff

Европска унија чврсто стоји уз Украјину све док та земља не буде коначно слободна, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен пошто је допутовала у Кијев, поводом обележавања двогодишњице руске Специјалне војне операције у Украјини.

"Више него икад чврсто стојимо уз Украјину. Финансијски, економски, војно, морално. Док земља коначно не буде слободна", објавила је Фон дер Лајенова на Иксу.

Поред ње у престоницу Украјине су допутовали и председници влада Италије, Белгије и Канаде, Ђорђа Мелони, Александар де Кро и Џастин Трудо.

Њихово присуство је осмишљено како би подвукло посвећеност Запада да помогне Украјини чак и када пати од све веће несташице војних залиха, што утиче на њен (не)упех на бојном пољу где Москва бележи све веће територијалне добитке, навео је Ројтерс.

Фон дер Лајенова је баш била широке руке што се тиче тренутне помоћи Украјини. На Иксу је објавила да је украјинској полицији предато 50 нових возила које ће им помоћи у раду.

"Да донесу безбедност и стабилност на територијама које су ослободиле храбре украјинске оружане снаге и подрже становништво. То је солидарност ЕУ на делу", констатовала је она.

Очекује се да ће Мелонијева и Трудо потписати безбедносне споразуме са украјинским председником Владимиром Зеленским током свог кратког боравка, у складу с недавним договорима са Француском и Немачком тешким на милијарде долара.

Такође, италијанска премијерка, као председавајућа групи Г7, треба да одржи видео-конференцију Г7 на којој ће говорити и Зеленски, преноси Анса.

image
VV inauguration
banner