Русија

Британци не престају да роваре: Руси открили стране шпијуне у Херсонској области

Владина организација Британски савет је уз помоћ организација које контролише добијала обавештајне информације војно-политичке природе, што је покушавала да сакрије под слоганом развоја сарадње у области образовања, културе и уметности између Велике Британије и других земаља
Британци не престају да роваре: Руси открили стране шпијуне у Херсонској областиwww.globallookpress.com © Russian FSB press service

Федерална служба безбедности Руске Федерације (ФСБ) открила је деловање британске владине организације Британски савет која је преко организација које контролише вршила обавештајне активности у интересу кијевског режима у Херсонској области. 

Званично наведени циљеви Британског савета су развој сарадње у областима образовања, културе и уметности између Велике Британије и других земаља. Међутим, у стварности, ове активности су само параван за рад британских обавештајних служби, потврђују у саопштењу ФСБ-а.

Конкретно, доказано је да је једна страна организација искоришћавала украјинске избеглице које живе у Великој Британији за добијање обавештајних информација војно-политичке природе преко постојећих блиских веза у Херсонској области, прецизира ФСБ у саопштењу.

"Тако је под утицај 'Британског савета' дошао становник града Новаја Мајачка, држављанин Руске Федерације Сергеј Владимирович Чебукин, који је раније делио ултранационалистичке ставове. Међутим, човек је на време схватио да је увучен у криминалне радње и контактирао је органе за спровођење закона", наводи се у саопштењу.

У лето 2023. године, су му тражили да пренесе координате локација руске војске и војне опреме, али је младић схватио да га користе за добијање обавештајних информација које потом преносе Британском савету.

Према његовим речима, схватио је да се такве информације могу искористити, између осталог, и за нападе на његово село и категорички је одбио да сарађује.

Упозорио је мештане на контакте са таквим страним фондовима, јер информације које добију могу бити искоришћене "за уништавање наших градова и насеља и убијање цивила" с обзиром на то да, како је рекао, украјинске власти и њихови британски налогодавци не маре за цивиле.

Тренутно руске обавештајне службе проверавају активности Британског савета у региону, као и лица која сарађују са овом организацијом на поверљивој основи и тиме крше Кривични закон Руске Федерације те им прети казна затвора до осам година.

image