Свет

Нестале америчке нуклеарке: Како су САД изгубиле три бомбе од 1958. године

Више нуклеарног оружја је изгубљено, укључујући и неко на тлу САД
Нестале америчке нуклеарке: Како су САД изгубиле три бомбе од 1958. годинеGetty © Bildagentur-online / Contributor

Негде на дну Филипинског мора лежи недетонирана хидрогенска бомба са око 70 пута већом снагом од оне бачене на Хирошиму. Катастрофа из 1965. у којој је оружје потонуло на дно мора само је један од најмање три случаја када су САД изгубиле нуклеарно оружје.

Према неким изворима, број би могао да буде и дупло виши, а то не укључује бомбе које су изгубиле друге земље.

Од 1950. године, било је неколико десетина инцидената у стилу холивудског филма "Сломљена стрела" који су укључивали случајно лансирање, крађу или детонацију или губитак америчког нуклеарног оружја попут инцидента у руралном Арканзасу из 1980. године где је оружје од девет мегатона излетело из силоса услед експлозије горива.

Али само три случаја нестанка нуклеарки су документована, наводи "Дејли мејл".

Први укључује термонуклеарну бомбу Б43 од једног мегатона која је нестала током Вијетнамског рата након чудне несреће у Филипинском мору. Бомбу је носио А-4Е "сихок" који је покушао да слети на носач "У.С.С. Тикондерога" 1965. године.

Када је слетела до авионског лифта, летелица је почела неконтролисано да клизи а војници су узалуд покушали да му блокирају гуме. Авион је пао у море а пилот, поручник Даглас Вебстер, авион и товар од тада нису виђени.

Још један случај који је још окружен мистеријом догодио се 1958. током војне вежбе код острва Тајби близу Саване у Џорџији.

Бомбардер Б-47 сударио се са млазним авионом Ф-65 током вежбе и избацио је нуклеарно оружје изнад воде како не би хитно слетао са бомбом "марк" од 7.600 фунти (око 3.500 килограма) и експлозивном снагом до 3,8 мегатона.

После два месеца потраге, бомба никада није пронађена. Иако је америчка влада рекла да не садржи плутонијумско језгро, сведочења учесника сугеришу да је била "потпуно нуклеарно оружје".

Трећа мистерија је случај америчке нуклеарне подморнице "скорпион" која је 1968. године нестала усред Атлантика. Тада је изгубљено 99 живота и два торпеда са нуклеарном бојевом главом. Подморница и оружје нису пронађени.

image