Свет

Нетанјаху: Офанзива на Рафу би могла да буде донекле одложена

То би могло да се догоди уколико се постигне договор о вишенедељном прекиду ватре између Израела и Хамаса, рекао је израелски премијер
Нетанјаху: Офанзива на Рафу би могла да буде донекле одложена© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Израелска војна офанзива на јужни палестински град Рафу могла би да буде "донекле одложена" уколико се постигне договор о вишенедељном прекиду ватре између Израела и Хамаса, рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанјаху.

Он је додао да би апсолутна победа над Хамасом могла да се оствари неколико недеља након што офанзива почне. Нетанјаху је у недељу потврдио за Си-Би-Ес да су разговори о вишенедељном прекиду ватре и пуштању талаца у току, не износећи више детаља.

Разговори о привременом примирју наставили су се у недељу на нивоу специјалних представника свих страна, пренела је египатска државна телевизија Ал Кахера, цитирајући египатског званичника који је рекао да ће се разговори наставити у Каиру. У постизању договора учествују Египат, Катар и САД, а присутни су и представници Израела.

Нетанјаху је рекао да ће ове недеље предложити ратном кабинету да одобри оперативне планове, који укључују евакуацију палестинских цивила на другу локацију у Појасу Газе из Рафе, наводи АП.

"Када почне операција, интензивна фаза борби потрајаће недељама, а не месецима. А уколико не будемо имали договор, то ћемо учинити свакако", рекао је он за Си-Би-Ес и нагласио да је шест преосталих Хамасових батаљона сконцентрисано у Рафи.

Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен рекао је за Ен-Би-Си да председник Џозеф Бајден није обавештен о плановима за Рафу.

"Верујемо да ова операција не треба да почне док или уколико не видимо план како ће да се заштите цивили", рекао је Саливен.

image