Свет

Разговори о примирју у Гази почели у Паризу

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у четвртак изнео план о прекиду ватре у ком је наведено да та земља жели да задржи контролу над Појасом Газе након окончања сукоба
Разговори о примирју у Гази почели у ПаризуGetty © Mostafa Alkharouf/Anadolu

Преговори о примирју у Појасу Газе почели су данас у Паризу појединачним састанцима шефа израелске обавештајне службе Мосад Давида Барнее са представницима Катара, САД и Египта, рекао је неименовани извор за Ројтерс.

Тај извор је истакао да су преговарачи оптимистични да ће ово бити почетак озбиљних преговора за прекид ватре у Појасу Газе.

Званичних Хамаса је рекао да је та милитантна група завршила преговоре у Каиру и да сада чека на резултате разговора у Паризу.

Два египатска безбедносна извора су потврдила да је шеф обавештајне службе те земље Абас Камел отишао у Париз на разговоре са израелским званичницима.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у четвртак изнео план о прекиду ватре у ком је наведено да та земља жели да задржи контролу над Појасом Газе након окончања сукоба.

Из Хамаса је саопштено да ће пустити таоце тек након што се израелске војне снаге повуку из палестинске енклаве, док је Вашингтон предложио решење по коме би Палестинска самоуправа била на власти у Гази након краја рата.

Лидер Хамаса Исмаил Ханије састао се у Каиру са египатским посредницима да разговара о примирју прошле недеље, а како наводи Ројтерс, неименовани званичник те милитантне организације рекао је да Хамас није понудио нове предлоге за прекид ватре.

Посредници су појачали напоре да обезбеде прекид ватре у Гази, у нади да ће зауставити израелски напад на град Рафа, где се тренутно налази више од милион расељених људи.

Израел је претходно саопштио да ће напасти тај град уколико се споразум не склопи ускоро, а Вашингтон је упозорио свог блискоисточног савезника да би такав потез довео до великог броја цивилних жртава.

image