Свет

Збогом неутралности: Шта за Шведску значи улазак у НАТО

За Швеђане то значи драматичну промену националног идентитета, док Алијанса добија већу контролу над Балтичким морем
Збогом неутралности: Шта за Шведску значи улазак у НАТОGetty © Anadolu / Contributor

Скоро двогодишња игра чекања да Шведска уђе у НАТО завршена је када је мађарски парламент ратификовао захтев Стокхолма за улазак у Алијансу.

Ако све буде ишло по плану, питање је дана када ће се шведска застава завијорити испред НАТО штаба у Бриселу. Али шта то значи за Шведску и шири свет?

За НАТО, то даје Алијанси приступ територији Шведске и претвара Балтик у "НАТО море" окружено земљама чланицама.

Ема Розенгрен, истраживач на Шведском институту за међународне послове, рекла је за "Гардијан" да ће Шведска вероватно служити као логистичко средиште за планирање одбране, "укључујући транспорт особља и материјала на замишљени будући фронт".

А шта је са Шведском? Земља се месецима припремала за овај тренутак, понашајући се скоро као да је већ пуноправна чланица НАТО-а. Потписала је споразум са САД дајући пуни приступ својим војним базама (њих 17), започела своју интеграцију у НАТО и чак објавила планове за слање снага у Летонију.

За историјски неутралну земљу, то означава драматичну промену националног идентитета.

Шведски премијер Улф Кристерсон у јануару је упозорио Швеђане – који су навикли да себе виде као мирољубиви народ – да се припреме за могућност рата и земља је поново увела "обавезну грађанску дужност", облик националне службе који је укинут након Хладног рата. Мали део становништва биће позван на служење војног рока против своје воље. Чланство у НАТО-у такође значи повећану потрошњу за одбрану.

За гласаче социјалдемократа овај потез је нарочито упечатљив. Идеја о чланству у НАТО-у се дуго сматрала незамисливом у странци, а бивши министар одбране Петер Хултквист је у јесен 2021. изјавио да може да "гарантује" да никада неће учествовати у процесу придруживања НАТО-у.

Само неколико месеци касније, пошто је ситуација у Украјини довела до драматичне промене у јавном мњењу и међу политичким партијама, лидерка социјалдемократа, тадашња премијерка Магдалена Андерсон, кренула је у процес прикључивања Шведске НАТО.

Магнус Хјорт, генерални директор шведске агенције за психолошку одбрану, описао је то као историјски тренутак за земљу.

Роберт Далсјо, директор истраживања у Шведској агенцији за одбрамбена истраживања, рекао је да је овај корак заправо крај шведског "дугог опроштаја од неутралности" – процеса који је почео на крају Хладног рата када је земља поднела захтев за чланство у ЕУ.

За Кристерсона, умереног лидера шведске владајуће коалиције десног центра, над којим питање НАТО-а виси од када је постао премијер у октобру 2022, биће то велико олакшање, оцењује британски лист.

С обзиром да се његова Умерена странка суочава са релативно ниским рејтингом у анкетама – воде Социјалдемократе, а следе крајње десничарске Шведске демократе – то му даје ауру кључног играча у новој нордијској бази моћи. А уклањање НАТО-а са листе обавеза било је кључни приоритет за његову владу, остављајући више времена за домаћа питања као што је криминал.

image