Свет

Репарација за ропство: Јамајка ће тражити симболичну одштету од Лондона због трговине робљем

Карипска земља разматра да затражи око пола милиона фунти за више од три века ропства за финансирање свог сектора наслеђа "црног туризма"
Репарација за ропство: Јамајка ће тражити симболичну одштету од Лондона због трговине робљемwww.globallookpress.com © hutchison

Јамајка испитује могућност да захтева од Велике Британије да јој плати 500.000 фунти (око 634.000 долара) као репарације за ропство у циљу финансирања свог сектора наслеђа "црног туризма", пише британски "Телеграф".

Према медијима, карипско острво се нада да ће добити финансијска средства од британске владе и њених главних музеја за финансирање изложби о колонијализму, а средства ће бити додељена за конзервацију зграда повезаних са империјализмом.

Министар туризма Јамајке Едмунд Бартлет раније је изјавио да је острвска влада заинтересована за "црни туризам", будући да карипска земља, као стециште толико много култура, "има историју са којом мора да се повеже", јер тамо се налази "мали комад" Британаца, "њихове историје и прошлости".

Премијер Јамајке Ендру Холнес, који је дуго критиковао однос своје земље са Комонвелтом и британском монархијом, званично је најавио планове да земља постане независна република након смрти краљице Елизабете Друге, 2022. године.

"Скај њуз" је раније пренео да је крунисање британског краља Чарлса Трећег очигледно подстакло власти Јамајке да убрзано раде на организацији референдума и да се одвоје од "монархистичке и расистичке британске владе", како је рекао високи извор за тај медиј.

Власти Јамајке су још пре четири године најавиле да од Велике Британије траже компензацију за трговину робљем из времена када је та земља била британска колонија. Реч је о приближно 7,6 милијарди фунти (око 10,5 милијарди долара).

Јамајка - некадашњи центар трговине робљем

Јамајка је била центар трговине робљем најпре Шпанаца, а потом и Британаца.

"Радујемо се репарацијама у свим облицима за које се може очекивати да ће поправити штету нанету нашим прецима", рекла је 2021. године министарка спорта, омладине и културе Јамајке Оливија Грејнџ.

Британци су од Шпаније преузели Јамајку 1655. године и она је била њихова колонија све до проглашења независности 1962. године. Ова карипска земља са скоро три милиона људи је део Комонвелта, а британски монарх јој је шеф државе. Британија је забранила трговину робљем у свом царству 1807. године, али је формално спроводила праксу ропства све до 1834. године.

image
VV inauguration
banner