Русија

Шојгу: Украјина од почетка СВО изгубила више од 444.000 војника

Украјинска страна дневно изгуби више од 800 људи и 120 јединица технике, каже руски министар одбране
Шојгу: Украјина од почетка СВО изгубила више од 444.000 војникаGetty © Antonio Masiello / Contributor

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је данас, на седници колегијума Министарства одбране, да је Украјина од почетка СВО изгубила више од 444.000 војника, а да од почетка године дневно губи више од 800 људи и 120 јединица технике. Подсетио је и да је руска армија за последњих недељу дана ослободила три места.

"Након слома контраофанзиве, војна команда Оружаних снага Украјине покушава да искористи преостале резерве како би стабилизовала ситуацију и спречила колапс фронта. Обједињена група војске користи високопрецизно оружје да уништи непријатељске резерве, не дозвољавајући му да пребаци своје снаге на линију контакта и да изврши контранапад на наше положаје", рекао је Шојгу.

"Генерално, ово указује да је стратегија САД усмерена на обуздавање Русије жртвовањем живота Украјинаца и масовне војно-економске подршке режиму у Кијеву бесмислена", појаснио је он.

Руски министар одбране је још упозорио да САД сада јачају нуклеарни потенцијал у Европи и додао да, због активности Вашингтона, постоји опасност од радијације, или хемијских и биолошких проблема. С тим у вези подсетио је да су Американци само у Украјини изградили 40 биолабораторија, у којима се врше експерименти са различитим патогенима. 

Ипак, истакао је да руске снаге за радијациону, хемијску и биолошку заштиту због тога јачају своје капацитете сваке године. 

Такође, најавио је формирање резервних батаљона у Источном војном округу због повећане активности САД у зони Тихог океана. 

Акценат ће, како је рекао, бити стављен још и на обуци младих стручњака и оператера дронова.

Када је реч о Централном војном округу, радиће се и на његовом јачању, открио је још министар. Како каже, већ сада јединице из тог округа опремају се најсавременијим оружјем, укључујући и ракетама "искандер" и вишеструким ракетним системима "торнадо-г", након чега ће удео савременог наоружања у тим јединица износити 52,8 одсто. У плану је и реорганизација одређених јединица, те би након свих промена војска округа требало да буде знатно ојачана и у стању да осигура безбедност на правцу централне Азије.

image