Свет

Објављен извештај: Да ли је Бајден способан да обавља председничке дужности

Амерички председник пати од поремећаја дисања у сну, што може да доведе до лошијег памћења и расуђивања, наводи се у извештају
Објављен извештај: Да ли је Бајден способан да обавља председничке дужностиGetty © Drew Angerer

Амерички председник Џозеф Бајден има проблема са дисањем у сну (апнеја), повећаном масноћом у крви, горушицом, артритисом и сезонском алергијом, наводи се у извештају америчких лекара уз напомену да је Бајден способан да обавља дужност председника.

У меморандуму који је објавила прес служба Беле куће, каже се да је Бајден "здрав, активан, робустан мушкарац од 81 годину, који је и даље способан да успешно обавља дужности председника, што се поред осталог односи и на дужности шефа државе и врховног команданта".

Бајденов лекар Кевин О'Конор набројао је у извештају "стабилна и добро контролисана" медицинска стања америчког председника, међу којима су "опструктивна апнеја у сну, сезонске алергије, спинални артритис и сензорна периферна неуропатија стопала".

"Председник се осећа добро и овогодишњи преглед није указао на нове проблеме. И даље је способан за дужност и у потпуности извршава све своје одговорности без икаквих изузећа или прилагођавања", изјавио је лекар, преноси "Индепендент".

Бајден је раније данас рекао да се резултати његовог овогодишњег систематског прегледа не разликују од прошлогодишњих.

По повратку у Белу кућу из болнице Волтер Рид, у шали је рекао да доктори мисле да "изгледа превише младо".

"Ништа није другачије него прошле године. Све је сјајно", рекао је Бајден.

image