Свет

Американци у параноји: Русија у целом свету подрива поверење бирача у изборне процесе

САД нису приметиле да Кина примењује исту тактику подривања поверења јавности у изборе, наводи се у извештају обавештајаца
Американци у параноји: Русија у целом свету подрива поверење бирача у изборне процесеGetty © Aziz Karimov / Contributor

Русија на глобалном нивоу ради на поткопавању поверења јавности у интегритет демократских избора, проширујући тактику коју је користила на америчким председничким изборима 2020, тврде амерички обавештајци уочи избора у САД где, према анкетама, предност има наводни "пулен" Москве - Доналд Трамп.

Америчке обавештајне агенције сада су утврдиле да је Русија настојала да "подрије поверење јавности" на најмање 11 избора, укључујући у САД, преноси "Блумберг" позивајући се на извештај обавештајаца који је послат у мисије и амбасаде широм света.

Обавештајна заједница је "такође идентификовала мање изражен ниво руских порука и активности на друштвеним мрежама усмерених на додатних 17 демократија", наводи се у извештају и додаје да су те операције "забрињавајући тренд у руској глобалној кампањи против демократских институција и управљања".

Русија је негирала да се мешала у изборе, а председник Владимир Путин је исмејао поделе у америчкој политици, укључујући кривичне оптужбе против бившег председника Доналда Трампа. "Све што се дешава са Трампом је прогон политичког ривала из политичких разлога", рекао је Путин.

Високи амерички обавештајни званичник, који је желео да остане анониман рекао је за "Блумберг" да је Русија од јануара 2020. до децембра 2022. (период на који се фокусирао извештај) користила мреже утицаја, прокси налоге и веб-сајтове како би утицала на исход гласања.

Наводно је на једним изборима 2020. одржаним у Европи руска главна шпијунска агенција користила посреднике да застраши посматраче на биралиштима, изазове протесте на дан избора и саботира гласање у иностранству, тврди неименовани званичник.

САД нису приметиле да Кина примењује исту тактику подривања поверења јавности у изборе, наводи се у документу. Високи обавештајни званичник рекао је да САД процењују да Кина ипак ради на утицају и мешању у изборе широм света.

image