Свет

Песков подржао Шолца: Британија је практично директно укључена у сукоб, то ни за кога није тајна

Песковљеве изјаве односе се на чланак у "Тајмсу" у којем се тврди је британски министар одбране Грант Шапс наводно тајно помагао Украјини да развије борбене планове
Песков подржао Шолца: Британија је практично директно укључена у сукоб, то ни за кога није тајнаGetty © Jon Hicks

Велика Британија пружа помоћ Украјини и практично је укључена у сукоб, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за руски РТВИ.

"Генерално, никоме није тајна да Британци заиста пружају различите видове подршке Украјини. И људима на терену, и обавештајцима, и тако даље. То јест, они су практично директно укључени у овај сукоб", рекао је званичник Кремља.

Песковљеве изјаве односе се на извештај Тајмса у којем се тврди да је адмирал Тони Радакин, шеф британских оружаних снага, помогао у изради "борбених планова" за Украјину.

Позивајући се на извор из Украјине, британски лист наводи да се је Радакин "наводно помогао Украјинцима да осмисле стратегију за уништење руских бродова и отворање Црног мора" и додаје да је он био "од непроцењиве вредности у координацији подршке других високих шефова НАТО-а."

Адмирал је такође наводно посетио Кијев и састао се са председником Владимиром Зеленским, како би разговарали о стратегији Украјине и начинима на које би Запад могао да помогне.

Педесетосмогодишњи Радакин је требало да се пензионише у новембру након три године на функцији начелника штаба војске, али ће остати на том послу још годину дана на захтев премијера Ришија Сунака, пише "Тајмс". Један извор је том издању рекао да британска влада сматра одржавање "континуитета" важним уочи предстојећих општих избора.

Потпарол је додао да није упознат са детаљима, нити да ли су други званичници били умешани, али је истакао да руска војска вероватно има више информација.

Коментаришући изјаве француског председника Макрона да слање НАТО војника у Украјину није искључено, портпарол британског премијера Ришија Сунака изјавио је да Лондон већ има мали број војника у тој земљи.

Немачки канцелар Олаф Шолц такође је ове недеље изашао у јавност са тврдњама да се британско војно особље већ налази у Украјини, коментаришући одлуку Берлина да Кијеву не шаље крстареће ракете "таурус".

Како је рекао, то би захтевало да се пошаљу и војници који би помагали украјинским војницима на терену, имајући у виду искуство са системима из Велике Британије и Француске.

Шолц је изјавио да би понављањем поступака Велике Британије, Немачка постала "учесник у рату", и додао да немачки војници не могу да прате своје британске и француске колеге у овом процесу.

image