Свет

Шолц потврдио: Британски војници се већ налазе у Украјини

Шолц је изјавио да би понављањем поступака Велике Британије, Немачка постала "учесник у рату"
Шолц потврдио: Британски војници се већ налазе у УкрајиниGetty © Kay Nietfeld/picture alliance

Немачка је оптужена за "тешку злоупотребу обавештајних података" након што је открила да британски војници помажу украјинским снагама при лансирању крстарећих ракета "стром шедоу", преноси "Телеграф".

Немачки канцелар Олаф Шолц је у понедељак изјавио да неће испоручити крстареће ракете "таурус", немачки еквивалент "стром шедоуу", јер би то захтевало да се пошаљу и војници који би помагали украјинским војницима на терену, имајући у виду искуство са системима из Велике Британије и Француске.

Шолц је изјавио да би понављањем поступака Велике Британије, Немачка постала "учесник у рату", и додао да немачки војници не могу да прате своје британске и француске колеге у овом процесу.

"Немачки војници ни у једном тренутку и ни у ком случају не смеју бити повезани са циљевима до којих 'таурус' може досегнути", наводи Шолц.

Изјава немачког канцелара представља потврду сумњи које су више пута изнели поједини руски званичници и стручњаци из области одбране и наоружања, о томе да припадници оружаних снага НАТО земаља помажу украјинским снагама у управљању сложеним системима наоружања западног порекла.

Такође, Влада Велике Британије је коментаришући изјаву Макрона о могућности слања војника на фронт у зону СВО, издала саопштење у коме се наводи да је "мањи број" њихових војника већ у Украјини и да део њих учествује у санитетској обуци.

image