Свет

Европски парламент усвојио резолуцију: Подржати Украјину без ограничења

Европарламентарци су се сагласили да Украјину подрже колико год је то потребно не би ли Кијев победио у сукобу са Русијом
Европски парламент усвојио резолуцију: Подржати Украјину без ограничења© Photo by Omar Havana/Getty Images

Европска унија мора да подржи Украјину са свиме што је потребно како би Кијев победио у рату против Русије, навели су посланици Европског парламента у данас усвојеној резолуцију.

Резолуција је усвојена са 451 гласом" за", 46 гласова "против", док је 49 посланика било уздржано, саопштио је ЕП, а пренео Танјуг.

Истичући како је сукоб суштински променио геополитичку ситуацију у Европи и шире, европарламентарци су истакли да је главни циљ да Украјина добије рат, упозоравајући на озбиљне последице ако се то не догоди.

Посланици ЕП су навели да "други ауторитарни режими" посматрају како се развија ситуација да би проценили сопствени простор за вођење агресивне спољне политике.

Да би Кијев победио, не би требало да постоји "некакво самонаметнуто ограничење пружања војне помоћи Украјини", навео је ЕП, још једном потврђујући потребу да се Украјини обезбеди све што је потребно како би повратила пуну контролу "над својом међународно признатом територијом".

Посланици ЕП навели су да и даље постоје огромне разлике у нивоу војне подршке коју земље чланице ЕУ пружају Украјини и позвали на неопходна улагања у европску одбрамбену индустријску базу.

Ово је најважније како би се задовољиле украјинске потребе и попуниле исцрпљене залихе у ЕУ, саопштио је ЕП.

Посланици ЕП су навели софистициране системе противваздушне одбране, ракете дугог домета као што су "таурус", "сторм шедоу", разне врсте артиљерије и муниције (посебно 155 милиметара) и дронове и оружје за борбу против њих, као посебно важне за Украјину.

Европарламентарци истичу да би сви савезници у ЕУ и НАТО требало да војно подрже Украјину са најмање 0,25 одсто свог БДП годишње. Земље ЕУ они позивају да одмах уђу у дијалог са одбрамбеним компанијама, како би се обезбедила повећана производња и испорука муниције, граната и пројектила за Украјину, којима би требало дати приоритет у односу на наруџбине из трећих земаља.

Европски парламент позвао је и Представнички дом САД да усвоји свој дуго одлагани пакет војне помоћи Украјини без икаквог даљег одлагања.

У резолуцији се подвлачи хитност успостављања чврстог правног режима који би омогућио да се руска државна имовина коју је замрзла ЕУ, конфискује и користи за реконструкцију Украјине и за обештећење жртава рата.

Русија се мора обавезати да плати репарације како би се осигурало да значајно допринесе обнови Украјине, истичу посланици ЕП, позивајући ЕУ да задржи и прошири своју политику санкција према Москви и руском савезнику Белорусији.

image