Свет

Заменик генералног секретара НАТО-а: Не видимо повећану нуклеарну претњу од Русије

Изјаве руских власти су саме по себи веома опасне, јер подривају поверење, оценио је Мирчеа Џоана
Заменик генералног секретара НАТО-а: Не видимо повећану нуклеарну претњу од Русије© Thierry Monasse/Getty Images

НАТО не види непосредну претњу да ће Русија да употреби нуклеарно оружје, изјавио је заменик генералног секретара Алијансе Мирчеа Џоана.

"Не видимо никакву непосредну претњу да ће Русија употребити нуклеарно оружје. Истовремено, изјаве руских власти су саме по себи веома опасне, јер подривају међусобно поверење", казао је Џоана у интервјуу за шпански лист "Паис".

Претходно је портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао да "САД не виде знаке да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје".

Шеф руског Министарства одбране Сергеј Шојгу назвао је бесмислицом западне изјаве о Русији и нуклеарном оружју.

"Ако говорите о Западу, они су у последње време рекли много различитих глупости. Чини ми се да је код њих то изгледа овако: ујутро су устали, погледали, 'шта бисмо могли да данас лупимо'? Мало о распоређивању нуклеарног оружја у космос, мало о претњама, овоме или ономе", казао је Шојгу.

Он је нагласио да Русија данас има све што је потребно да се супротстави сваком непријатељу који упадне на њену територију.

Председник Русије Владимир Путин раније је у обраћању Федералној скупштини рекао да опасне акције и изјаве Запада прете сукобом употребом нуклеарног оружја и уништењем цивилизације. 

Он је истакао да Запад сада не преза од тврдњи да Русија намерава да нападне Европу, али да је свима јасно да причају бесмислице, док сами бирају циљеве на руској територији за ударе и средства за уништавање.

image