Свет

Французи цепали НАТО и ЕУ заставе (ВИДЕО)

Грађани које предводи националистички лидер Флоријан Филипо незадовољни су Макроновом политиком наоружавања Украјине
Французи цепали НАТО и ЕУ заставе (ВИДЕО)© Robert DEYRAIL/Gamma-Rapho via Getty Images

Лидер француске националистичке партије Патриоти Флоријан Филипо учествовао је ове суботе у демонстрацијама у Паризу где су, у знак протеста према Макроновој политици наоружавања Украјине, поцепане заставе Европске уније и НАТО-а.

Уз снимак објављен на његовом икс налогу, Филипо је обе ове организације позвао да напусте земљу.

Макронове изјаве да "ништа не треба искључити" о слању западних трупа у Украјину Филипо оцењује као "очигледно бесмислене, неодговорне, опасне, луде и злочиначке".

Штавише, рекао је и да је Париз допринео ескалацији сукоба пружањем војне и финансијске подршке Кијеву. 

"Ми смо то знали и говорили смо од почетка да то претпоставља прихватање ризика од ескалације. Па, ескалирали смо", додао је он, закључујући да ово није "рат Русије против Украјине, већ рат НАТО-а против Русије".

Филипо се осврнуо и на питање могућег снабдевања украјинске војске ракетама дугог домета "таурус", подсећајући да је Немачка до сада одбијала да то учини. 

"Очигледно, то значи да пристајете да будете борбена страна. Али најавити могућност слања француских трупа, наших синова... Хајде да не околишамо: оно што је Макрон предложио је рат, избијање трећег светског рата уз учешће нуклеарних сила", рекао је Филипо, додајући да сви знамо како би се тај сценарио, нажалост, развијао.

image