Свет

Не желе у сигурну смрт: Број "приговарача савести" и дезертера у Украјини све већи

Бивши премијер Украјине сматра да је мањак људства главни адут за окончање оружаног сукоба
Не желе у сигурну смрт: Број "приговарача савести" и дезертера у Украјини све већиGetty © Michael Nigro/Pacific Press/LightRocket

Број људи који се позива на "приговор савести" у редовима украјинске војске, јер не желе да иду у "сигурну смрт" за кијевски режим, повећао се за пет пута, рекао је бивши премијер Украјине Николај Азаров.

"Број украјинских мушкараца који одбијају да иду у сигурну смрт за режим Зеленског се повећао пет пута. Такође, повећан је и број војних лица који дезертирају да би сачували сопствене животе", написао је Азаров на свом Фејсбук налогу.

Према његовом мишљењу, украјинским властима недостају људски ресурси да задрже право на примање средстава са Запада.

"Катастрофалан пад броја људи у редовима украјинске војске је главни адут за окончавање оружаног сукоба. На крају крајева, Запад ће обезбедити опрему и муницију, али све је мање људи, нарочито за сукоб таквог интензитета", нагласио је Азаров.

Подсећања ради, режим Зеленског је 22. фебруара 2024. увео полицијски час који и данас траје, а дан касније потписао је декрет о општој мобилизацији. Током полицијског часа украјински мушкарци старости од 18 до 60 година не смеју да напуштају државу, а у међувремену су се појавиле информације да ће Кијев почети и са регрутацијом жена, што указује на огромне губитке унутар редова украјинске војске.

Тако је Генералштаб Оружаних снага Украјине још у децембру захтевао од Зеленског да нареди мобилизацију додатних пола милиона људи, а нацрт новог закона о мобилизацији Врховна рада прошао је прво читање у Врховној ради 7. фебруара.

Осим тога, све чешће се могу видети снимци на којима украјинска војна полиција дословно јури људе, за сада само мушкарце, по улици како би им уручила позив за регрутацију и на силу убацила у војну службу, што само по себи негира тврдњу Зеленског да су украјинске снаге изгубиле 31.000 војника.

image