Свет

Зеленски слаб у рачуници: Драстично смањио број страдалих Украјинаца, не верује му ни Запад

Владимир Зеленски је изјавио да је Украјина за две године изгубила 31. 000 војника. У овај број не верују ни на Истоку, ни на Западу јер је довољно погледати колико нових гробаља постоји и колика је њихова површина
Зеленски слаб у рачуници: Драстично смањио број страдалих Украјинаца, не верује му ни Запад© REUTERS

Председник Украјине Владимир Зеленски је изјавио да је украјинска страна за две године Специјалне војне операције изгубила 31.000 војника. Да овај број нема везе са реалношћу јасно је свима, у то не верују говори ни украјински војници, ни страни медији, а ни западни аналитичари.

"Од почетка сукоба погинуло је 31.000 припадника Оружаних снага Украјине. Број повређених нећу да наводим, како руска страна не би знала колико њих није на бојном пољу", изјавио је украјински председник на конференцији за новинаре.

Одмах након ових изговорених речи Зеленски се пожалио и на недостатак људи у Оружаним снагама Украјине, наводећи да ће Кијев бити принуђен да "уступа територију Русији", све док не стекне бројчану надмоћ.

Дакле, очигледно је да се ове две чињенице не подударају, а изгледао као да ни сам украјински председник ни сам не верује у оно што говори. 

Шта кажу на Западу?

Након почетка Специјалне војне операције западни медији су пружали украјинској страни сву неопходну медијску подршку и често су писали све што кажу у Кијеву, колико год те приче звучале нереално или лажно.

Две године касније и западни медији почињу све чешће да оспоравају изјаве Зеленског и његовог окружења из више разлог, због бахатости кијевског режима,  разочарења у украјинску (контра)офанзиву и гомиле изговорених неистина. 

После изјаве Зеленског о броју страдалих Украјинаца међу првима се огласио "Њујорк тајмс" наводећи да је број погинулих које је изнео украјински председник знатно нижи и од прошлогодишње америчке процене.

"Број страдалих припадника Оружаних снага Украјине у последње две године сукоба, који је навео Зеленски, у супротности је са проценама америчких званичника који су прошло лето губитке проценили на много више, рекавши да је близу 70.000 Украјинаца страдало, док је између 100 и 120.000 рањено", објавио је амерички лист.

Подсетимо се и изјаве председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која је крајем 2022. године поручила да је Украјина изгубила више од 100.000 војника од почетка СВО. Наравно, европски медији, али и администратори налога Фон дер Лајенове на друштвеним мрежама одмах су обрисали овај снимак, али- интернет бележи све.

Треба споменути и 2023. годину када су процурили тајни подаци Пентагона. Америчка влада, према тим документима, процењује губитке украјинске војске на 124-131.000 рањених и погинулих. 

Овај низ може да траје још дуго, али је чињеница да се бројеви Зеленског не поклапају, и да у причу о 31.000 страдалих Украјинаца не верују ни украјински војници, што само додатно погоршава рејтинг (за сада) актуелног председника Украјине, пошто ће притисак јавности само да расте. 

Шта каже Русија? 

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу је крајем 2023. године изјавио да се губици Украјине од почетка Специјалне војне операције приближавају 400.000 војника. Шојгу је такође почетком фебруара 2024. изјавио да су Оружане снаге Украјине за последњих месец дана, дакле, само за јануар, изгубили више од 23.000 војника. 

Са министром се слаже и гувернер Херсонске области Владимир Саљдо.

"Зеленски и његова пропаганда лажу по Гебелсовим заповестима: покушавају да несрећним Украјинцима забију у главе најочигледнију лаж, понављајући је више пута. Он је најмање десет пута потценио губитке украјинских оружаних снага", написао је Саљдо.

Према његовим речима, циљ кијевског режима је да убеди Украјинце да се не плаше служења у оружаним снагама. "Међутим, судећи по жестоком отпору који обични Украјинци показују војним комесарима, приче о "да немају губитака" више не функционишу", приметио је гувернер.

Заменик председника Руске академије ракетних и артиљеријских наука за информациону политику, доктор војних наука Константин Сивков је у својој анализи за ТАСС изјавио да је Украјина изгубила преко 160.000 људи само током летње (контра)офанзиве. 

"Губици Оружаних снага Украјине током читаве офанзиве су огромни и знатно су премашили почетни састав ударне групе, која се током борби попуњавала из резерви слабо обученим људством и без најбоље војне опреме. Страдало је 166.000 људи, а уништено је 789 тенкова и 2.400 других оклопних возила и 132 авиона", наводи Сивков.

Владимир Зеленски је овом изјавом знатно погоршао ситуацију, пре свега својој администрацији, којој не верују ни на Истоку, ни на Западу. Судећи према украјинским групама и каналима на друштвеним мрежама, не верују му ни Украјинци. Можда је Зеленски на тај начин хтео да охрабри своје "савезнике" на Западу како би добио нову партију новца и наоружања, али ефекат је био супротан.

Уосталом, довољно је погледати колико је нових гробаља никло у Украјини у последње две године и колика је њихова површина. И то је довољно да би се схватили истински губици Украјине. 

image