Свет

Шта ће рећи Србија против насиља? Предизборне миграције у Немачкој због АФД-а

Иницијатива седам универзитета подсећа студенте да имају право на новчану награду ако се региструју у тириншким универзитетским градовима, у оквиру иницијативе чија је сврха утицање на исход предстојећих избора, пише "Билд"
Шта ће рећи Србија против насиља? Предизборне миграције у Немачкој због АФД-аGetty © Caspar Benson

Док се Србија и даље бори са последицама неоснованих гласина о, како је то доказао писац Мухарем Баздуљ, физички неизводљивом увозу гласача из Републике Српске, у Немачкој се студенти отворено маме новцем да региструју своју резиденцију у Тирингији како би спречили победу Алтернативе за Немачку, чији кандидат Бјорн Хеке предњачи у анкетама, током предстојећег "супер-изборног" циклуса, пише "Билд".

У иницијативи са слоганом "региструјте се, обезбедите свој бонус, гласајте, оснажите демократију" учествује седам универзитета, наводи немачки лист и додаје да се у оквиру иницијативе посебно и понаособ истичу новчане награде за поновну регистрацију у универзитетским градовима у тој савезној држави, али и наводе смернице како то учинити.

"Многи студенти се никада не региструју у свом граду или заједници. Препознали смо овај неискоришћени гласачки потенцијал и желели бисмо да се њиме посебно позабавимо", наводи вођа овог пројекта, професор Буркхарт фон Стевен, на почетној веб страници Универзитета Баухаус.

"Експлозивна" реченица у којој се експлицитно наводи да је утицање на изборе циљ иницијативе је у међувремену уклоњена са сајта, наводи "Билд". Према писању немачког листа, она је гласила: 

"Убеђени смо да се може утицати на исход свих предстојећих избора у земљи у интересу демократских снага."

image