Свет

Александар Дугин: Крај ере западне хегемоније, почетак ере мултиполарног света

Запад није читаво човечанство, већ само његов део, сматра руски филозоф, претежан део човечанства већ прелалази на страну нултиполарности
Александар Дугин: Крај ере западне хегемоније, почетак ере мултиполарног светаwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Мултиполарни свет је поглед на свет сасвим различит од западног, у чијој основи лежи одбацивање лажног универзализма Запада, рекао је руски мислилац и геополитичар Александар Дугин у говору на Mултиполарном форуму, одржаном у Москви крајем фебруара ове године.

Запад се расистички и империјалистички поистовећује са читавим човечанством. Западна цивилизација је, у ствари, цело човечанство прогласила својом имовином, а то је довело до формирања униполарног света.

У таквом свету постоје само западне вредности и један политички систем, а то је либерална демократија. Постоји само један економски, неолиберални модел и само једна култура, а то је постмодернизам.

Такав свет представља потпуну победу модерног западног доба, либерализма, који се представља као једина и неоспорна идеологија целог човечанства.

Мултиполарност је алтернативни поглед, који се заснива на супротном становишту. Запад није читаво човечанство, већ само његов део, једна провинција, само једна од цивилизација.

Седам засебних цивилизација

Данас постоји седам таквих цивилизација. Неке цивилизације су већ уједињене у огромне континенталне цивилизацијске државе. Колективни Запад, земље НАТО-а и вазали САД само су један од полова.

Постоје још три таква пола: Русија-Евроазија, велика Кина и велика Индија. Постоје и још три велика простора, а то су исламски свет, транссахарска Африка и латиноамерички свет, што њихов број повећава на укупно седам.

Западна цивилизација је само један од њих. Мултиполарност је у супротности са тврдњама Запада о његовој универзалности. Такве западне тврдње прожимају нашу културу, науку и образовање. Запад се, са својом токсичном идеологијом, инфилтрирао у наша друштва, корумпирао елите, ставио наше друштво под своју информатичку контролу и покушао да нашу омладину одвоји од вере и традиције.

Међутим, ера хегемоније Запада је завршена. Такав закључак произилази из одлуке Русије да уђе у борбу на живот и смрт са Западом у Украјини. У Украјини се Руси не боре против Украјинаца, већ против једнополарног света. Неизбежна победа Русије биће не само наша, већ победа целог човечанства. То је почетак потпуно нове светске архитектуре.

Брзи раст кинеске економије и јачање кинеског суверенитета, посебно под вођством великог лидера Си Ђинпинга, претворили су Кину у још један потпуно независан пол. Запад, предвођен глобалистичком елитом САД, Кини је сместа објавио трговински рат.

Исламски свет је изазвао Запад најпре у верској и културној сфери. Западне вредности, које отворено позивају на уништавање традиције, породице, културе и религије, нису у складу са основама ислама. Данас исламски свет води свој рат са глобалистичким Западом, на пример у Палестини где се одвија срамни геноцид над палестинским народом.

Индија је, посебно под влашћу Нарендре Модија, читава цивилизација, која се враћа својим ведским коренима, својој древној традицији, својим темељима. То више није културна и економска колонија Запада, већ светски гигант у успону.

Мултиполарни свет више није утопија, Запад више није хегемон

Панафрички покрет уједињује Африку, ослобођену неоколонијалне контроле, што укључује најбоље аспекте претходних фаза ослободилачке борбе, где религија и традиционалне вредности играју кључну улогу.

И Латинска Америка наставља путем антиколонијалне борбе, где народи траже превазилажење застарелих модела, који су друштво делили на десницу и левицу. У Латинској Америци присталице традиционалних вредности се удружују са онима који се залажу за социјалну правду, под заставом заједничке борбе, против неоколонијализма колективног Запада и његове изопачене културе.

Мултиполарни свет данас није утопија и није више теоријски пројекат. Шест цивилизација већ су се ујединиле се у нови блок унутар БРИКС-а. Човечанство се уједињује, почиње да схвата себе и да усклађује своје традиције, своје системе традиционалних вредности и своје интересе.

Једино колективни Запад, покушавајући по сваку цену да одржи своју хегемонију, одбија да се укључи у овај неизбежни мултиполарни процес. Запад данас изазива сукобе и прибегава санкцијама и директним притисцима. Уколико то не успе, Запад улази у директну војну конфронтацију, као данас у Украјини и Гази, а сутра вероватно и на Пацифику.

Међутим, народи Запада нису непријатељи мултиполарног света, већ његове жртве. Као што је показао интервју руског председника Путина са америчким конзервативнимновинаром Такером Карлсоном, између Русије и антиглобалиста у САД има много тога заједничког.

Права победа мултиполарности неће бити пораз Запада, већ његов повратак сопственим западним, традиционалним и неизопаченим вредностима, његовој култури, његовим хришћанским коренима. Уколико се западни народи ослободе глобалистичког јарма, народи Запада се могу придружити човечанству и постати истински пол мултиполарног света.

Запад више неће бити хегемон, закључује Дугин, а то није само у интересу свих незападних цивилизација, већ и самог Запада.

image