Свет

Сада и званично: Француска подржала Марка Рутеа за новог шефа НАТО-а

Са друге стране, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је у уторак јасно ставио до знања да Будимпешта "сигурно не може да подржи избор човека који је претходно желео да баци Мађарску на колена"
Сада и званично: Француска подржала Марка Рутеа за новог шефа НАТО-аGetty © Niels Wenstedt/BSR Agency/Getty Images

Француска би желела да види одлазећег холандског премијера Марка Рутеа на челу НАТО-а, изјавио је француски премијер Габријел Атал. Очекује се да ће садашњи генерални секретар Јенс Столтенберг напустити функцију 1. октобра када му истиче садашњи мандат, који је прошлог јула продужен на годину дана.

Његов наследник ће вероватно бити изабран током предстојећег самита Алијансе у Вашингтону у јулу. Док Руте ужива подршку "тешкаша" попут САД, Велике Британије и Немачке, Мађарска се противила његовој номинацији.

Потребна је једногласна подршка свих држава чланица да би кандидат преузео функцију.

"Очигледно је да подржавамо кандидатуру Марка Рутеа за (генералног секретара) НАТО с обзиром на његово искуство, његову способност за уједињење и његову способност да делује у корист наше колективне безбедности", рекао је Атал на заједничкој конференцији за новинаре са Рутеом у Хагу.

Са друге стране, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је у уторак јасно ставио до знања да Будимпешта "сигурно не може да подржи избор човека који је претходно желео да баци Мађарску на колена".

Сијарто се очигледно осврнуо на Рутеов вербални напад на мађарску владу 2021. године због закона који забрањује излагање малолетника садржају са ЛГБТ тематиком.

Руте је тада тврдио да су такви закони неспојиви са вредностима ЕУ и да Брисел мора "да баци Мађарску на колена по овом питању".

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је прошлог месеца новинарима да су "САД јасно ставиле до знања НАТО савезницима да би господин Руте био одличан генерални секретар НАТО".

Портпарол немачког канцелара Олафа Шолца Штефен Хебестрајт такође је рекао да Берлин подржава кандидатуру холандског званичника, наводећи Рутеово "огромно искуство, његову велику стручност у безбедносној политици и његове јаке дипломатске вештине". Велика Британија је дала сличну изјаву.

image