Економија

Биткоин све вреднији: Криптовалуте ове године исплативије и од улагања у злато

У јануару је вредност биткоина била 15.700 долара, док се ових дана креће изнад 40.000 долара
Биткоин све вреднији:  Криптовалуте ове године исплативије и од улагања у злато

Вредност биткоина је од почетка године порасла за више од 150 одсто, тако да су они који су почетком године инвестирали у ову криптовалуту сада могли да зараде, више него да су уложили у злато или акције. У јануару је биткоин вредео 15.700 долара, док се ових дана креће изнад 40.000 долара. Биткоин је на овом нивоу последњи пут био у априлу прошле године.

Инвеститори у овај дигитални новчић добили су снажан ветар у леђа на глобалном нивоу, а Игор Мирковић из мењачнице криптовалута ЕЦД за РТ Балкан каже да је раст биткоина имао значајан утицај и на домаће тржиште.

"Овај импресиван раст опет је пробудио интересовање широке јавности у Србији, не само код искусних инвеститора који већ годинама улажу у најпознатију криптовалуту, већ и међу обичним грађанима који траже нове прилике за улагање и начин за заштиту своје уштеђевине", каже Игор Мирковић.

Он напомиње да је повећано интересовање и институција и фирми, које су раније избегавале крипто, а сада активно истражују како да га искористе у пословању.

"Ово није само раст у вредности, већ и раст у перцепцији и прихватању криптовалута као легитимног дела финансијског система. Сведоци смо како се крипто полако, али сигурно интегрише у различите секторе, од технолошких до финансијских, чиме се отварају нове, алтернативне могућности за иновације и раст", каже саговорник РТ Балкан.

Он указује да је предвиђање кретања цене биткоина увек изазовно због његове специфичне волатилности, односно промене вредности коју је тешко предвидети.

"Ограничена залиха од 21 милион биткоина један је од главних разлога што се свака тржишна промена осети процентуално много више него код било које друге имовине. Међутим, дугорочно, бројни стручњаци глобално, као и ми у ЕЦД-у, верују у раст и стабилизацију биткоина. Иако краткорочне прогнозе могу бити неизвесне, дугорочни трендови указују на раст и прихватање биткоина као средства за чување вредности и средства размене", каже Игор Мирковић.

У последњих пет година, биткоин је прошао буран пут од 2.980 долара, колико је вредео у децембру 2018. године, до више од 40.000 долара, колико је забележено од почетка месеца. Максимална вредност забележена је у новембру 2021. године и износила је 58.450 долара. 

Руси допринели расту броја крипто-улагача у Србији

Додаје да, узимајући у обзир његову ограничену понуду и растућу потражњу, као и све већу интеграцију у традиционалне финансијске системе, можемо очекивати да ће биткоин наставити да игра значајну улогу у економији будућности.

"Биткоин је од почетка године порастао више од 150 одсто и надмашио све друге класе инвестиционе имовине. Интересовање за криптовалуте у Србији дефинитивно расте.  Процењује се да је више од 250.000 људи у Србији већ имало контакт са криптовалутама, а број корисника и трансакција на нашој ЕЦД мењачници је у порасту. Посебно значајан помак направили су држављани Русије који су се преселили у Србију, користећи криптовалуте као једини начин за пренос капитала", каже Игор Мирковић.

Предности и мане улагања у криптовалуте

Криптовалуте нуде бројне предности, укључујући низак праг за улагање, што их чини приступачнијим од традиционалних инвестиција попут некретнина или злата.

"Поред могућности брзе, лаке и сигурне куповине, криптовалуте које се налазе на вашем новчанику су у потпуности ваше и са њима можете да радите шта год, када год и где год желите. Многе криптовалуте нуде и могућност пасивне зараде, што је додатно привлачно инвеститорима. С друге стране, волатилност тржишта криптовалута представља главни ризик", указује саговорник РТ Балкан.

Он напомиње да инвеститори треба да буду образовани, опрезни и спремни на све сценарије. Балансирање између ризика и прилика, са јасном стратегијом и разумевањем тржишта, кључно је за успех у улагању у криптовалуте. Истиче да криптовалуте нису "чаробни штапић" и да их не треба посматрати као начин за богаћење преко ноћи. У ЕЦД-у наглашавамо важност едукације како бисмо помогли нашим клијентима да повећају своје шансе за успех.

image