Свет

Најмања држава прави највећи корак: Захтев за федералну забрану АфД-а

Званичници најмање немачке државе направили су велики корак, оцењује "Билд"
Најмања држава прави највећи корак: Захтев за федералну забрану АфД-аGetty © picture alliance / Contributor

Најмања држава Немачке - Бремен, најавио је да ће у Савезном већу покренути кампању за забрану Алтернативе за Немачку (АфД) широм земље.

Како преноси "Билд", СПД, Зелени и Левица ће идуће недеље позвати грађане да гласају о томе, а одобравање се сматра извесним.

Градоначелник Андреас Бовеншулте би тада требало да затражи од Канцеларије за заштиту устава да ажурира и процени своју збирку материјала о АфД-у. На основу тога, Савезно веће би могло брзо да донесе одлуку и затражи забрану странке. На крају, само Савезни уставни суд може да одлучити о забрани.

Вођа парламентарне групе СПД-а у Бремену Мустафа Гунгор рекао је да Бремен преузима "пионирску улогу у борби против десничарског екстремизма" широм земље.

Ако би АфД дошао на власт у појединачним државама или на савезном нивоу, постојао би ризик од инфилтрације непријатеља устава. Стога се поступак забране мора испитати и покренути што је пре могуће, поручио је он.

"С обзиром на недавне догађаје који плаше толико људи у Немачкој, ово је најмање што сада хитно треба да урадимо", рекао је лидер Зелене странке Хенрике Милер.

АфД иначе није толико заступљена у Бремену, и није учествовала на прошлогодишњим изборима због неправилности у састављању листе.

image