Свет

Берлин се предомишља о слању "патриота" у Украјину

Портпарол немачке владе Кристијан Хофман рекао је да тренутно разговарају са савезницима о овом предлогу
Берлин се предомишља о слању "патриота" у Украјинуwww.globallookpress.com © Leon Kuegeler/photothek.de via w

Портпарол немачке владе Кристијан Хофман поручио је данас да се тренутно разматра предлог Пољске да се Украјини испоручи немачки противракетни одбрамбени систем "патриот", преноси Ројтерс.

"Разговарамо са нашим савезницима о томе како да се да се односимо према предлогу Пољске. За нас је важно да пољски савезници дају своју понуду за помоћ у области безбедности. Такође смо приметили да је ова понуда наишла на добар пријем у пољској јавности, што нас је обрадовало", рекао је Хофман.

Берлин се раније супроставио захтевима Варшаве да се ПВО системи "патриот" пошаљу Украјини и поручио да су намењени за употребу на територији НАТО-а.

"Ови системи су део интегрисане противваздушне одбране НАТО-а, што значи да су намењени да буду распоређени на територији НАТО-а", изјавила је немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт у Берлину.

Немачка министарка је додала да би "свака употреба ван територије НАТО-а захтевала претходне разговоре са Алијансом и савезницима".

Раније је пољски министар одбране Мариуш Блашчак затражио од Немачке да пошаље у Украјину ове ракетне бацаче који су понуђени Пољској.

"После даљих руских ракетних напада, затражио сам од Немачке да се системи патриот, који су понуђени Пољској, пребаце у Украјину и разместе на њеној западној граници", написао је Блашчак на Твитеру.

Он је додао да ће ови "системи заштитити Украјину од нестанка струје, као и да ће повећати безбедност на њиховој источној граници".

Системи противваздушне одбране као што је патриот направљени су да пресрећу долазеће ракете. Немачка је имала 36 таквих система, када је била прва линија НАТО-а током Хладног рата, а чак и тада се ослањала на подршку НАТО савезника. Данас су немачке снаге смањене на 12 система, од којих су две распоређене у Словачкој.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да нације требају да одлуче да ли ће се јединице противваздушне одбране "патриот" послати у Украјину, на питање о пољским захтевима да Немачка преда те системе Кијеву, преноси Ројтерс.

"Конкретне одлуке о специфичним системима су националне одлуке. Понекад постоје споразуми са крајњим корисницима тако да они морају да се консултују са другим савезницима. Али на крају, ту одлуку морају да донесу националне владе", додао је он.

Одговарајући на питање да ли алијанса ризикује да постане страна у сукобу слањем система "патриот" у Украјину, Столтенберг је саопштио да су савезници Kијеву већ испоручили напредно оружје без слања војника НАТО-а, наводи Ројтерс.

"То је урађено тако да када постоји потреба за специјалистима да управљају овим наоружањем, било да се ради о системима противваздушне одбране или другим напредним артиљеријским системима, Украјинци пролазе обуку у једној од земаља НАТО-а", рекао је Столтенберг.

Пољски председник Анджеј Дуда рекао је данас да ће Немачка да одлучи где ће бити стациониране њене јединице противваздушне одбране "патриот", и додао да би за безбедност Пољске било боље да се налазе на украјинској територији близу границе.

"Са војне тачке гледишта, било би најбоље да се налазе у Украјини како би заштитили и пољску територију, тада би најефикасније штитили и Украјину и Пољску. Али одлука је на немачкој страни", рекао је Дуда на конференцији за новинаре у Kаунасу у Литванији.

image
VV inauguration
banner