Свет

Немачка нуди Пољацима ПВО системе "Патриот"

Немачка је раније најавила да ће Пољској понудити помоћ у виду патролирања 'Јурофајтера' након ракетног инцидента на истоку те земље
Немачка нуди Пољацима ПВО системе "Патриот"www.globallookpress.com © Michal Fludra

Немачка је понудила Пољској ракетно-одбрамбени систем "Патриот", како би обезбедила свој ваздушни простор након што је протекле недеље залутала ракета пала на пољску територију, рекла је данас министарка одбране Немачке Кристин Ламбрехт.

"Понудили смо Пољској подршку у обезбеђивању ваздушног простора са нашим авионима 'Јурофајтер' и системима противваздушне одбране 'Патриот'", навела је Ламбрехт, преноси Ројтерс.

Немачка влада је раније саопштила да ће суседној Пољској понудити додатну помоћ у виду патролирања "Јурофајтера" након инцидента који је у свету изазвао страх да би сукоб у Украјини могао да се прелије преко граница те земље, наводи британска агенција.

Више држава чланица НАТО, предвођених Немачком, у октобру је покренуло иницијативу за заједничку набавку система противваздушне одбране, међу којима и "Патриота".

Немачка је у време Хладног рата поседовала 36 јединица Патриот, а тренутно их има 12, од којих су две распоређене у Словачкој, додаје Ројтерс.

Иако је веома брзо утврђено да су ракету која је пала на Пољску испалиле украјинске снаге, западни политичари су хорски запевали да је за ову несрећу свакако крива Русија, без обзира на ситуацију на терену. 

Први се огласио немачки канцелар Олаф Шолц који је навео да је небитно чија је ракета и да је Русија свакако крива јер је напала Украјину.  Идентичан став изнела је и италијанска премијерка Ђорђа Мелони и додала да "Русија мора да сноси пуну одговорност".

Москву је оптужио и генерални секретар НАТО-а. Јенс Столтенберг наводећи да је украјинска ракета противваздушне одбране "испаљена у циљу обдране украјинске територије од руских напада крстарећим ракетама".

image
VV inauguration
banner