Свет

"Политико": Бајден игнорише Европу, време је да то схвате

Бајденова Америка брине о својим интересима, док ЕУ стење због пропуштених сигнала, повређених осећања и непоштених пракси, пише "Политико"
"Политико": Бајден игнорише Европу, време је да то схвате© Drew Angerer/Staff

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден је својим потезима неколико пута изненадио Европу, а последњих недеља јавиле су се нове несугласице за које лидер САД, чини се, не мари.

Све је почело изненадним повлачењем америчких трупа из Авганистана, наставило се тројним војно-сигурносним пактом (АУКУС), а тренутно је актуелно питање Закона о смањењу инфлације (ИРА) који је Бајден потписао у августу. Закон предвиђа око 430 милијарди долара помоћи појединим секторима америчке привреде, укључујући и ауто-индустрију. ЕУ тврди да он негативно погађа европске произвођаче аутомобила, пошто даје специјалне пореске олакшице америчким произвођачима које њихове производе чине конкурентнијим.

Бајден, наизглед савезник и пријатељ Европе, заправо је увек остави на цедилу када је најважније, оцењује "Политико". Европски лидери, шокирани и ужаснути, изнова и изнова се питају - зашто нас Вашингтон није консултовао, или барем обавестио о својим плановима? Одговор Америке увек је исти: "Јако нам је жао, нисмо ни помислили на то".

Америка, истина, испуњава обавезе које има у оквиру чланства у НАТО-у и свесрдно се бацила у акцију помагања Украјини, којој је од фебруара обезбедила оружје и опрему у вредности од више од 15,2 милијарди долара. Међутим, Америка је и даље чврсто фокусирана на Кину, земљу коју већина сматра главним егзистенцијалним изазовом Америке.

Стога, Европа није приоритет Вашингтона. Али, чини се да многи на старом континенту то нису разумели, а ни покушали да извуку закључке о томе како (не)активност САД утиче на будућност ЕУ. Уместо тога, радије изводе сценарио гнева и приговора, а последњи пример је аргумент око Бајденовог Закона о смањењу инфлације.

Непријатељски стандард

Земље Европске уније страхују од последица енергетске кризе, а званичници се не устручавају да одбрусе Бајдену због закона за који тврде да је несолидаран.

Председник Француске Емануел Макрон оптужио је Вашингтон за двоструке стандарде у енергетици и трговини, а високе цене по којима САД продаје гас Европи назвао "непријатељским". Он је, такође, позвао колеге из Европе, да одговоре Америци сопственим пакетом субвенција.

Након реакције француског лидера трговинска представница САД Кетрин Тај дошла је крајем октобра на састанак министара трговине ЕУ у Прагу. Међутим, уместо да покуша да их наговори уступцима, Тај их је позвала да се "укрцају у кинески воз" тако што ће увести сопствене субвенције, што није оно што су Европљани желели да чују.

Дипломата ЕУ изјавио је за "Политико" да у Европи и даље постоји нада да ће Бајден послати Закон о смањењу инфлације на дораду у Конгрес. Амерички званичници сматрају да је тај сценарио једнако вероватан као и да Америка откаже један од својих најважнијих празника - Дан захвалности.

Тако се Европа вратила на познат терен - "у модрицама, збуњена, и у потрази за одговорима", наводи "Политико". Иако је очекивала солидарност Вашингтона у време кризе, осећа да су САД у савршеној позицији да исисају инвестиције из Европе.

Обриси европског одговора на Бајденов закон појавили су се раније ове недеље када су Париз и Берлин заједнички позвали на план ЕУ за субвенционисање домаће индустрије. Међутим, могли би да прођу недеље и месеци пре него што тај договор буде формализован. Европски лидери биће под великим притиском да, по узору на америчког лидера, уложе огроман новац у овај документ.

Бајденова Америка брине о својим интересима, док ЕУ стење због пропуштених сигнала, повређених осећања и непоштених пракси. Трагедија за Европу је што се несугласице дешавају у тренутку када би трансатлантски односи требало да буду јачи него икада, пише "Политико".

Избор Бајдена за председника, праћен сукобом у Украјини и огромним улагањем Вашингтона у јачање источног крила НАТО-а, требало је да сигнализира одлучан повратак САД у европску сферу. Међутим, Европљани полако схватају да је Украјина само делић већег стратешког дуела САД са Кином, који ће увек имати предност над интересима ЕУ.

Слично је било и за време мандата бившег председника Доналда Трампа, само што је Европа тада добијала другачије поруке. Дугорочно гледано, Бајденова љубазна равнодушност може се показати још смртоноснијом.

image