Свет

Француски политичар: Коришћење руске имовине је незаконито и глупо

Запад чека да то исто уради Русија како би рекао: 'Види како су Руси зли', а то ће бити још један разлог за напад на њих и увођење санкција, оцењује лидер француске партије "Патриоте"
Француски политичар: Коришћење руске имовине је незаконито и глупоGetty © Denis Thaust/SOPA Images/LightRocket

Коришћење замрзнутих средстава Руске Федерације у ЕУ је незаконито и глупо, јер Русија има више западних средстава, изјавио је лидер француске партије "Патриоте" и кандидат за Европски парламент Флоријан Филипо.

"То је незаконито и глупо, пошто Русија овде има више западне имовине него руске, укључујући многе француске. Ако то ураде, мислим да ће Русија учинити исто. То ће бити рат", казао је Филипо у интервјуу за "РИА Новости".

Он је напоменуо да би то могло да се искористи да се Русија испровоцира на узвратне мере, а затим да се окриви. 

"Очигледно је то глупост, али то сви чекају. Запад чека да то исто уради Русија како би рекао: 'Види како су Руси зли', а то ће бити још један разлог за напад на њих и увођење санкција", додао је политичар.

Према његовим речима, заплена замрзнуте руске имовине биће катастрофалан сигнал за инвеститоре и да нико више неће хтети да улаже у западне земље.

"То ће такође послати катастрофалну поруку свим глобалним инвеститорима: 'Улажите у нас, али ако једног дана будемо у рату, ми ћемо вам одузети имовину'. И нико други неће улагати", закључио је Филипо.

Раније је француски председник Емануел Макрон рекао да је "заплена замрзнуте руске имовине у ЕУ и њихово коришћење за финансирање Украјине у супротности са међународним правом, а почетак такве дискусије ће ослабити ЕУ". 

Истовремено је напоменуо да Француска у потпуности подржава предлог да се уведе порез на добит од замрзнуте руске имовине, који ће износити од три до пет милијарди евра годишње.

image