Свет

Извори за Си-Ен-Ен: САД не очекују да ће Израел упасти у Рафу на почетку Рамазана

Члан израелског ратног кабинета Бени Генц упозоравао је да ће израелска војска покренути велику офанзиву у Рафи ако се до Рамазана не постигне привремени прекид ватре и споразум о ослобађању талаца
Извори за Си-Ен-Ен: САД не очекују да ће Израел упасти у Рафу на почетку Рамазана© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Администрација председника САД Џозефа Бајдена не очекује да ће Израел ускоро, односно на почетку Рамазана, проширити своје војне операције на Рафу, изјавила су за Си-Ен-Ен два америчка званичника.

Два америчка званичника су за Си-Ен-Ен рекла да Бајденова администрација још није видела никакав хуманитарни, односно план евакуације којим би власти у Израелу осигурале безбедност цивила у Рафи пре проширења војне операције, иако је Бела кућа чврсто истакла да Израел мора представити такав план пре уласка војске у погранични палестински град.

Подсетимо, члан израелског ратног кабинета Бени Генц упозоравао је да ће израелска војска покренути следећу фазу свог рата против Хамаса великом офанзивом у Рафи на југу Појаса Газе, ако се до Рамазана не постигне привремени прекид ватре и споразум о ослобађању талаца.

Договор који су САД, Катар, Египат и Израел покушавали да постигну пре Рамазана подразумевао би иницијални шестонедељни прекид ватре и ослобађање неких од преосталих израелских талаца заробљених 7. октобра.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да планира да пошаље војску у Рафу, без обзира на договор. Коментаришући претходне Бајденове изјаве да је операција у Рафи "црвена линија" за САД, Нетанјаху је одговорио да је његова црвена линија "да се 7. октобар више не понови."

Амерички медиј напомиње да се у пограничном, последњем "номинално безбедном" простору за Палестинце у Појасу Газе, налази више од милион људи које мучи несташица хране, воде, лекова и простора, и коју су под свакодневним ризиком да буду убијени.

image