Свет

Француска наставља да наоружава Кијев: Стиже шест "цезара"

У наредних месец дана Париз ће испоручити Украјини --150 дронова и 100 вођених пројектила
Француска наставља да наоружава Кијев: Стиже шест "цезара"© Chesnot/Getty Images

Француска ће Украјини испоручити додатно оружје и муницију у наредним месецима, између осталог и шест хаубица "цезар", изјавио је француски премијер Габријел Атал.

"У наредних месец дана ћемо Украјини испоручити 150 дронова, 100 вођених пројектила, шест хаубица цезар. Још дванаест других ће финансирати Француска", рекао је Атал, говорећи пред француском Народном скупштином.

Он је додао да је Француска од почетка сукоба пружила војну помоћ Кијеву у износу од 3,8 милијарди евра, укључујући и набавку оружја.

Атал је позвао посланике да гласају за подршку билатералном споразуму између Париза и Кијева, потписаном у фебруару. Према његовим речима, то доказује да је Француска "поуздан војни партнер Украјине".

Француски парламент данас први пут дебатује о питању подршке Украјини након изјава француског председника Емануела Макрона о "недостатку граница и црвених линија" подршке Кијеву, што је изазвало критике опозиције. 

Данас се дебата одржава у Народној скупштини, Доњем дому француског парламента, а сутра у Сенату.

Макрон је почетком 2024. најавио испоруку додатних крстарећих ракета "скалп" Кијеву. Министар одбране Себастијан Лекорн тада је најавио да ће Француска повећати залихе муниције и почети да шаље три хиљаде граната калибра 155 у Кијев.

Француски лидер је крајем фебруара у Паризу организовао конференцију о помоћи Украјини, на којој су учествовале скоро све земље ЕУ. Након тога, Макрон је објавио да се ЕУ сагласила да створи "девету коалицију за дубоке ударе" – односно за снабдевање Украјине ракетама средњег и дугог домета.

Он је такође рекао да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, консензус још није постигнут, "али се ништа не може искључити".

Француска је у фебруару потписала десетогодишњи билатерални безбедносни споразум са Украјином, који, између осталог, подразумева издвајање три милијарде евра војне помоћи Кијеву 2024. године.

image