Свет

Британци одлучили: Нема више блокатора пубертета за децу

Клинике за такозвани родни идентитет су, утврђено је, гурали децу да се подвргну опасним терапијама које блокирају развој њихових полних карактеристика
Британци одлучили: Нема више блокатора пубертета за децу© Michael Siluk/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Британска Национална здравствена служба (НХС) престаће да даје лекове за блокирање пубертета деци у такозваним клиникама за 'родни идентитет', док је британска конзервативна влада поздравила ово као "значајну одлуку".

Одлука је уследила је након четворогодишњих јавних консултација и истраге о активностима НХС-ове Службе за развој родног идентитета (ГИДС).

Клиника у Тавистоку, затворена је, наиме 2022. године након што су истражитељи закључили да њени лекари пожурују децу – од којих су нека и од свега седам година – да започну експерименталне процедуре и процедуре промене пола које мењају живот.

Лекови који блокирају пубертет спречавају тело да се подвргне типичним физичким променама које се дешавају током пубертета. Код дечака ограничавају раст пениса и тестиса и спречавају развој длачица на лицу, док код девојчица успоравају развој дојки и спречавају менструацију. 

Пацијенти који узимају блокаторе пубертета често прате овај третман уз међуполну хормонску терапију у покушају да промене свој пол.

Док заговорници ових лекова тврде да су промене реверзибилне, блокатори пубертета су повезани са крхким костима и малформисаним гениталијама код пацијената, понекад и дуго након престанка лечења.

Судском пресудом из 2020. године забрањено је преписивање ових лекова деци млађој од 16 година, али је пресуда укинута другом пресудом следеће године.

Министарка здравља Марија Колфилд рекла је да су у влади поздравили "значајну одлуку", додајући да ће "укидање рутинског преписивања блокатора пубертета помоћи да се обезбеди да се нега заснива на доказима, стручном клиничком мишљењу и да је у најбољем интересу детета".

Након најаве НХС-а, блокатори пубертета ће се давати деци само као део клиничких испитивања. 

Одлуку је поздравио и власник "Икса" Илон Маск, објавивши да блокатори пубертета или, како их он назива, лекови за стерилизацију неће више бити преписивани деци због тешких негативних ефеката.

Број деце која се упућују у Службу за развој родног идентитета, нагло је порастао последњих година. Само 100 деце лечено је у ГИДС центрима у периоду 2009-2010, што је број који је порастао на 5.000 у 2021-2022. 

image