Свет

Израел жели да пресели расељене Палестинце на "хуманитарна острва"

Око 1,4 милиона расељених цивила налази се у Рафи, на југу Појаса Газе, док израелске снаге припремају нову офанзиву
Израел жели да пресели расељене Палестинце на "хуманитарна острва"© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Многи од расељених цивила који се налаже у јужном делу Појаса Газе биће усмерени у сигурне зоне у центру енклаве пре него што почне велика копнена офанзива против Хамаса у околини града Рафе, тврди израелска војска.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да они "морају бити сигурни да ће највећи део цивила бити измештен" из околине Рафе.

"Где? На хуманитарна острва која ћемо направити у сарадњи са међународном заједницом", рекао је он, додајући да ће та "острва обезбедити привремено склониште, храну и воду расељеним цивилима".

Цивили су претходно побегли у Рафу, најјужнији град у Појасу Газе, након што су друга насеља у енклави тешко оштећења током израелског бомбардовања.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена инсистирала је на томе да би израелске снаге требало да обезбеде "веродостојан" план за заштиту цивила пре него што покрену своју контроверзну офанзиву на Рафу.

Од избијања рата почетком октобра у Појасу Газе је погинуло најмање 31.000 људи, према наводима локалних власти. Више од 85 одсто од 2,3 милиона становника Газе расељено је због израелских бомбардовања, а УН процењују да 570.000 људи гладује.

Хагари није прецизирао када ће евакуација почети нити колико ће времена бити дато пре него што копнене снаге почну са акцијама у Рафи. Он је рекао да ће то бити усаглашено са суседним Египтом, који захтева да избеглице из Газе не буду расељене на његову територију.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху инсистирао је да ће кампања у Рафи бити спроведена, упркос страху у делу међународне заједнице да ће изазвати хуманитарну катастрофу, јер се опстанак Израела не може осигурати без "потпуне победе" против Хамаса.

Премијер је прошлог месеца рекао да је Израел већ уништио 18 од 24 батаљона Хамаса у Гази, а четири преостале јединице концентрисане су у Рафи.

"Да бисмо победили у овом рату, морамо уништити преостале батаљоне Хамаса у Рафи", рекао је Нетанјаху у видео-обраћању у уторак.

"Ако то не учинимо, Хамас ће се прегруписати, наоружати и поново освојити Газу – и онда се враћамо на почетак. То је неподношљива претња коју не можемо да прихватимо", нагласио је он.

image