Свет

"Блумберг": Пентагон тражи од Конгреса да одобри нови пакет војне помоћи за Украјину

Документ америчког Министарства одбране је послат Конгресу, а ова допуна укључује артиљеријске гранате калибра 155 милиметара, антирадарске пројектиле, као и опрему за ноћно осматрање
"Блумберг": Пентагон тражи од Конгреса да одобри нови пакет војне помоћи за УкрајинуGetty © Vladimir Shtanko/Anadolu Agency

Бајденова администрација је од Конгреса затражила да одобри око 6,5 милијарди долара за допуну америчких залиха оружја и замену оружја које је већ послато у Украјину, преноси "Блумберг".

Документ америчког Министарства одбране је послат Конгресу, а ова допуна укључује артиљеријске гранате калибра 155 милиметара, антирадарске пројектиле, као и опрему за ноћно осматрање.

До сада је одобравање помоћи Украјини спречавао део републиканских посланика.

Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон одбио је да одобри пакет вредан 95 милијарди долара, који је претходно већ усвојио Сенат. Овај пакет обухвата помоћ Украјини, Тајвану и Израелу.

Документ, који је послат Конгресу 24. фебруара, под насловом "Приоритетне ставке за допуну", јесте део кампање којом Пентагон намерава да убеди Представнички дом да одобри пакет који би обезбедио 60 милијарди долара војне помоћи Украјини.

Командант Здруженог генералштаба генерал Чарлс Браун планира да у четвртак посети објекте компаније "Локхид Мартин" у Арканзасу, у коме се склапају пројектили, а планирано је да обиђе и фабрику муниције "Мекалистер" у Оклахоми.

Браун је у среду изјавио да ће "наставити да сарађује" са Представничким домом око одобравања пакета финансирања, додајући да ова средства "нису важна само за Украјину, већ и за нас."

У фабрици "Мекалистер" се производи муниција калибра 155 милиметара и обезбеђује контрола над залихама које се шаљу за Украјину.

Бела кућа је ове недеље објавила да ће за Украјину послати пакет вредан 300 милиона долара, будући да су украјинске оружане снаге принуђене да штеде муницију.

Чарлс Браун, иначе бивши пилот борбеног авиона Ратног ваздухопловства, рекао је да се радује путовању у четвртак како би се "и лично упознао" са навођеним ракетним системом за вишеструко лансирање (ГМЛРС), који има домет од око 70 километара.

Према документу који је послат Конгресу, предлози Министарства одбране за попуну укључују 2,1 милијарду долара за компоненте муниције од 155 милиметара из разних фабрика у САД, као и 915 милиона долара за компоненте радарских ракета ХАРМ.

Компоненте за систем "патриот" вредне су 797 милиона долара.

image