Свет

Узбуњивач америчког "Боинга" пронађен мртав после сведочења

Наводи се да је некадашњи менаџер преминуо од повреда које је сам себи нанео
Узбуњивач америчког "Боинга" пронађен мртав после сведочењаwww.globallookpress.com © Markus Mainka via www.imago-imag/www.imago-images.de

Бивши менаџер квалитета у "Боингу" Џон Барнет, који је покренуо аферу у вези са стандардима производње у тој америчкој компанији када је проговорио о томе како су радници, под притиском, намерно уграђивали делове који су испод одређеног нивоа, пронађен је мртав.

Форензичари округа Чарлстон у Јужној Каролини саопштили су да је 62-годишњак преминуо од повреда које је нанео сам себи 9. марта и да полиција истражује случај, преноси Би-Би-Си.

Компанија "Боинг", у којој је Барнет је радио 32 године, до пензионисања 2017. године, саопштила је да их је вест о његовој смрти растужила.

У данима пре смрти, сведочио је у судском процесу против компаније о дешавањима у фабрици у Северном Чарлстону из 2019. године.

Тврдио је да је открио озбиљне проблеме са системима за кисеоник, што је подразумевало да једна од четири маске за дисање не би радила у хитним случајевима.

Барнет је касније навео да радници нису поштовали прописане процедуре и истакао да у неким случајевима делови нису задовољавали стандарде квалитета, да су у авионе, да би се избегла кашњења у производњи, чак стављани претходно одбачени делови.

Барнет је тврдио да је упозорио надређене на те проблеме, али да они ништа нису предузимали у вези са тим.

Иако је "Боинг" демантовао његове тврдње, инспекцијом америчког авио-регулатора, Федералне управе за авијацију (ФАА), потврђени су неки од навода бившег менаџера.

Утврђено је да су најмање у 53 случаја делови авиона били испод стандарда квалитета, а "Боингу" је тада наређено да предузме корективне мере.

Барнет је оптужио "Боинг" да га је омаловажавао и зауставио његову каријеру због проблема на које је указао, што је америчка компанија одбацила.

У време своје смрти, Барнет је био у Чарлстону како би дао изјаве у вези са случајем.

Прошле недеље је дао званичан исказ у којем су га испитивали адвокати "Боинга", пре него што га је унакрсно испитао његов бранилац.

Испитивање је требало да се настави у суботу, али је узбуњивач пронађен мртав у свом возилу на паркингу хотела у ком је боравио.

Барнетов адвокат је смрт клијента назвао "трагичном".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner