Свет

"Боингови" авиони морају на преправку: На 50 летелица откривене "непрописно пробушене рупе"

Иако ово стање не представља потенцијалну претњу по безбедност и сви авиони "737" могу безбедно да наставе са радом, ми сматрамо да је у овом тренутку неопходно да преправимо око 50 неиспоручених авиона, додао је потпредседник "Боинга"
"Боингови" авиони морају на преправку: На 50 летелица откривене "непрописно пробушене рупе"Getty © Mathieu Lewis-Rolland

На око 50 авиона "Боинг 737" откривено је неподударање у начину на који су бушене рупе на трупу, због чега ће ове летелице бити послате на преправку, преноси Еј-Би-Си, позивајући се на изјаву Стен Дила извршног потпредседника компаније "Боинг".

Део рупа у трупу авиона "можда није пробушен према нашим детаљним упутствима", саопштио је Дил у писму запосленима.

"Иако ово стање не представља потенцијалну претњу по безбедност и сви авиони '737' могу безбедно да наставе са радом, ми сматрамо да је у овом тренутку неопходно да преправимо око 50 неиспоручених авиона", додао је он.

Подсећања ради, петог јануара "Боинг 737 макс 9" у власништву компаније "Аљаска Ерлајнс" принудно је слетео у САД након што се део трупа одвојио, отпао у сред лета и изазвао губитак притиска у путничком одељку.

Након ове несреће, Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) САД наредила је обуставу рада 171 авиона ове врсте, ради хитне инспекције. "Аљаска Ерлајнс" је прва компанија која је обуставила рад и привремено приземљила свих 65 авиона "Боинг 737 макс 9" у свом власништву.

Крајем јануара, ФАА објавила је да неће дати дозволу "Боингу" да прошири производњу авиона "макс" серије, укључујући и "737 макс 9" и наредила темељну инспекцију свих авиона ове врсте, чији је рад обустављен у САД након несреће.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner