Свет

Ројтерс: Масков "Спејс икс" градиће моћну шпијунску сателитску мрежу за САД

Ради се о мрежи коју ће чинити стотине сателита, а који ће омогућити америчкој влади да брзо прикупља податке о активностима на копну готово било где на Земаљској кугли, што ће помоћи у обавештајним и војним операцијама, наводи новинска агенција
Ројтерс: Масков "Спејс икс" градиће моћну шпијунску сателитску мрежу за САДGetty © Houston Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images / Contributor

"Спејс икс" ће градити мрежу састављену од стотина шпијунских сателита у оквиру поверљивог уговора са америчком обавештајном агенцијом, рекло је пет неименованих извора за Ројтерс. 

Мрежа ће бити грађена у склопу "Спејс иксовог" програма "Старшилд" као део уговора вредног 1,8 милијарди долара који је потписан 2021. са америчком Националном канцеларијом за извиђање (НРО), обавештајном агенцијом која управља шпијунским сателитима, рекао је извор.

Планови показују размере укључености ове компаније у америчку обавештајну заједницу и војне пројекте и илуструју велике инвестиције Пентагона у огромне сателитске системе у ниској орбити који треба да буду подршка копненим снагама. Ако буде успешан, програм би требало да значајно подигне способност америчке владе и војске да брзо уоче могуће мете готово било где у свету.   

Уговор указује да расте поверење обавештајне заједнице у компанију чији се власник, Илон Маск, сукобљавао са администрацијом америчког председника Џозефа Бајдена и отвара ново поглавље у употреби "старлинк" сателита у сукобу у Украјини, указују извори. 

Ројтерс није могао да утврди када ће нова мрежа сателита постати оперативна и које још компаније учествују у овом програму. На њихов упит "Спејс икс" није одговорио, док је Пентагон новинаре упутио на НРО и Маскову компанију. 

НРО је у својој изјави навела да је њен задатак да развије софистицирани сателитски систем, као и да сарађује са другим владиним агенцијама, компанијама, истраживачким институтима, али су одбили да коментаришу Ројтерсова сазнања о улози "Спејс икса" у тим пословима. 

"НРО развија најоперативнији, најразгранатији и најотпорнији обавештајни свемирски систем за надзор и осматрање који је свет икада видео", рекао је портпарол ове обавештајне агенције. 

Сателити ће моћи да прате циљеве на земљи и деле те податке са америчким обавештајцима и војним званичницима, рекао је извор. У суштини, то ће омогућити америчкој влади да брзо прикупља податке о активностима на земљи готово било где на Земаљској кугли, што ће помоћи у обавештајним и војним операцијама, додају они. 

Отприлике је од 2020 лансирано 12 прототипа, међу њима и сателити на "Спејс иксовој" ракети "фалкон 9", рекла су три извора.

Подаци америчке владе о објектима у орбити показују да су у неколико мисија "Спејс икса" лансирани сателити које ни америчка влада ни компанија нису обелоданиле. Два извора су потврдила да су то били прототипи за мрежу "Старшилд".

Пентагон је већ значајан клијент ове Маскове компаније и користи његове ракете "фалкон 9" за лансирање војног терета у свемир. "Старшилдов" први прототип сателита, лансиран 2020, био је део посебног уговора вредног 200 милиона долара, који је помогао да се "Спејс икс" позиционира за следећи уговор вредан 1,8 милијарди долара, рекао је један од извора. 

Планирана "Старшилдова" мрежа одвојена је од "старлинка", растуће комерцијалне глобалне мреже која се састоји од око 5.500 сателита у свемиру и која пружа услуге интернета корисницима, компанијама и владиним агенцијама готово било где у свету.  

Тајна мрежа шпијунских сателита дизајнирана је да пружи најсвеобухватније и најбрже покривање активности на Земљи.

"Нико не може да се сакрије", рекао је један од извора. 

Ројтерс подсећа да је више пута било варница између власника компаније Илона Маска и америчке владе око коришћења "старлинк" сателита у Украјини, који "војска Кијева користи за безбедну комуникацију у сукобу с Русијом". Како наводи новинска агенција, "старлинком" управља Маск, а не америчка војска, што је био разлог тензија. Додају и да су извештавали о томе како је Масково управљање операцијама "оштетило кориснике". 

"Старшилд" је део све већег надметања између САД и њених ривала око војне превласти у свемиру, истиче се у тексту и напомиње да је планирано да мрежа буде оспособљена да издржи нападе "софистицираних сила у свемиру".   

Мрежа ће се састојати од великих сателита са сензорима за снимање, као и већег броја релејних сателита који преносе податке и другу комуникацију преко мреже помоћу међусателитских ласера, рекла су два извора. У шпијунским сателитима ће се налазити сензори које је обезбедила друга компанија, рекла су три извора.

image
VV inauguration
banner