Свет

Забринути због прилива нових миграната: ЕУ најавила пакет помоћи од 7,4 милијарде евра за Египат

Након потписивања сличних споразума са Турском, Тунисом, Мауританијом, а сада и Египтом, очекује се да ће ЕУ потписати још један споразум са Мароком
Забринути због прилива нових миграната: ЕУ најавила пакет помоћи од 7,4 милијарде евра за ЕгипатGetty © Photo by Vincenzo Circosta/Anadolu Agency via Getty Images

Европска унија је најавила пакет помоћи од 7,4 милијарде евра за Египат због забринутости да би економски притисак и сукоби у околним земљама могли да доведу до прилива већег броја египатских миграната на европске обале.

Пакет би требало да буде договорен током састанка председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и лидера Белгије, Италије, Аустрије, Кипра и Грчке, саопштили су египатски званичници, пренео је АП.

Након потписивања сличних споразума са Турском, Тунисом, Мауританијом, а сада и Египтом, очекује се да ће ЕУ потписати још један споразум са Мароком, рекао је званичник ЕУ за "Политико" који је говорио под условом анонимности. 

Мисија Европске уније у Каиру је саопштила да пакет за најмногољуднију земљу арапског света подразумева и грантове и зајмове у наредне три године.

Међутим, како пише "Политико", овај договор је наишао на критике заговарачких група које наводе да му недостају "неопходне мере заштите људских права", да "излажу мигранте бруталним условима у камповима" и да "дају новац у руке аутократама попут туниског председника Каиса Саида".

image
VV inauguration
banner