Свет

Шолц: Израелски напад на Рафу би отежао успостављање регионалног мира

Шолц није образложио која би била реакција Берлина на велика копнена дејства у Рафи, нити да ли би Немачка, у том случају, ограничила извоз оружја Израелу
Шолц: Израелски напад на Рафу би отежао успостављање регионалног мираGetty © Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да би напад Израела на Рафу отежао успостављање регионалног мира.

Након разговора с јорданским краљем Абдулахом, Шолц је додао да ће планирани напад на Рафу, у којој се тренутно налази више од милион Палестинаца, бити предмет разговора с израелским премијером Бенjамном Нетанјахуом касније данас, у склопу посете канцелара том региону.

"Сада се ради о томе да осигурамо трајан прекид ватре, што би нам омогућило да спречимо копнену офанзиву на Рафу", додао је Шолц.

Он је истакао да мора да се спречи погоршање ситуације, понављајући да Израел има право на самоодбрану, као и да је немогуће да су расељени у Рафи "директно угрожени било каквим војним дејствима и операцијама које се тамо предузимају."

Шолц није образложио која би била реакција Берлина на велика копнена дејства у Рафи, нити да ли би Немачка, у том случају, ограничила извоз оружја Израелу.

Како наводи Ројтерс, Немачка је један од најјачих савезника Израела, поред САД, доследно подржавајући њихово право на самоодбрану, наглашавајући своју дужност да стане на страну Израела како би се Берлин искупио за Холокауст у којем је убијено шест милиона Јевреја.

У Немачкој, међутим, Влада Немачке се суочила са критикама, чак и од виђенијих јеврејских грађана те земље, који тврде да Берлин допушта да кривица због Холокауста утиче на тренутну немачку политику према Израелу.

Ипак, званичници немачке владе су током протеклих месеци истакли потребу да се Израел придржава међународног права у одговору на нападе Хамаса и позвао Израел да дозволи дистрибуцију веће количине хуманитарне помоћи Појасу Газе.

Такође су осудили насиље јеврејских досељеника над палестинским цивилима на Западној обали, јавља Ројтерс.

Шолц је напоменуо да су разговори са краљем Абдулахом још једанпут јасно поручили колико је важно да се сви преговори дотакну дугорочних изгледа за могућу мирну коегзистенцију Израела и потенцијалне палестинске државе.

image