Свет

Шолц одобрио истрагу о новом цурењу података о испоруци "тауруса"?

Тајне не би требало да се откривају, стога је увек исправно, укључујући и овај случај – истражити, казао је немачки канцелар
Шолц одобрио истрагу о новом цурењу података о испоруци "тауруса"?© Adam Berry/Getty Images

Немачки канцелар Олаф Шолц одобрио је почетак истраге о околностима новог цурења поверљивих информација о  крстарећим ракетама "таурус", преноси агенција ДПА.

"Тајне не треба да се откривају. Стога је увек исправно, укључујући и овај случај – истражити", казао је Шолц за ДПА пре него што је отпутовао у Јордан.

Како преноси портал Т-онлајн, генерални инспектор немачких оружаних снага Карстен Бреуер је на затвореном састанку одбора говорио о посебностима употребе ракета. 

Конкретно, њихова употреба захтева велике количине података, које морају да обрађују посебни технички системи, али да таква техничка средства постоје само у ограниченим количинама. 

Осим тога, портал указује да ако би ови системи били испоручени Украјини, они више не би били доступни Бундесверу и стога би могли да ослабе одбрамбене способности Немачке.

Председница одбора за одбрану Бундестага Мари-Агнес Штрак-Цимерман позвала је тужиоце да истраже цурење тих информација.

Након што је канцелар Олаф Шолц изјавио да неће слати ракете дугог домета "таурус" Украјини зато што би то подразумевало немачке војнике на украјинском тлу, на снимку који је у јавност изнела главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан, чује се како немачки високи официри разрађују напад на Кримски мост.

Шолц је раније више пута одбацио могућност слања "тауруса" у Украјину. 

Према његовим речима, за ефикасну употребу таквих пројектила потребно је учешће немачких трупа, а управо то је "линија коју он не жели да пређе". 

image
VV inauguration
banner