Свет

Борба против лажних вести или прикривена цензура: Бивша француска министарка тражи дневно ограничење

Реч је о политичкој акцији великих размера, која би, по њеном мишљењу, донела добробит у бројним сферама: когнитивног развоја, здравља, али и борбе против дискриминације, узнемиравања, глобалног загревања и др.
Борба против лажних вести или прикривена цензура: Бивша француска министарка тражи дневно ограничењеGetty © Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Бивша министарка просвете Француске Нажат Вало-Белкакем изазвала је праву буру предлогом да се дневно ограничи време које би појединац провео на интернету наводно не би ли се смањила зависност од екрана.

У колумни у "Фигароу" под називом "Ослободимо се екрана, ограничимо интернет" некадашња министарка сугерише да државни органи, као што се боре против других зависности, треба да предузму исте акције на тему времена проведеног на интернету, то јест да га ограниче.

Дакле, она се залаже за "рационализацију" коришћења интернета прописивањем одређеног дневног броја гигабајта. Реч је о политичкој акцији великих размера, која би, по њеном мишљењу, донела добробит у бројним сферама: когнитивног развоја, здравља, али и борбе против дискриминације, узнемиравања, глобалног загревања и др.

"Ако бисмо имали на располагању само три гигабајта за недељу дана, вероватно их не бисмо потрошили на објављивање коментара мржње или креирање лажних вести. Можда ћемо престати да сматрамо да је нормално да се проведе неколико сати на порнографским сајтовима", написала је Нажат Вало-Белкакем у "Фигароу".

Иако је и сама поменула да ће предлог наићи на осуду великог дела јавности, те да ће мера бити проглашена за диктаторску, додала је да њена иницијатива промовише борбу против сајбер узнемиравања и онлајн насиља и дискриминације.

Ипак јасно је да сваки предлог ове врсте отвара питање ко би одлучивао о доступним садржајима, односно да ли се заправо ради о врсти цензуре.

Управо на то је указао и француски бизнисмен Гзавије Нијел поручивши са Икса да није она та која о овоме одлучује.

Тема цензуре пре свега на друштвеним мрежама актуелна је дуже време у Сједињеним Државама, али и у Европској унији, на шта најгласније указују власник Икса Илон Маск, независни кандидат за председника САД Роберт Кенеди Млађи, као и амерички новинар Такер Карлсон.

image
VV inauguration
banner