Свет

Столтенберг хвали Јерменију: Хвала што сте послали још војника на КиМ

Јерменија је скоро 20 година била кључни партнер у КФОР-у, рекао је генерални секретар Алијансе
Столтенберг хвали Јерменију: Хвала што сте послали још војника на КиМ© Tanjug/Stepan Poghosyan/Photolure via AP

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг састао се данас са председником Јерменије Ваханом Хачатурјаном и премијером Николом Пашињаном и том приликом похвалио допринос Јерменије операцијама савеза, као и повећан број њених трупа у Мировној мисији НАТО на Косову (КФОР).

"Јерменија је скоро 20 година била кључни партнер у КФОР-у, помажући да се обезбеде сигурност и безбедна средина за све заједнице на Косову", изјавио је Столтенберг.

Он је позвао Јерменију и Азербејџан да постигну споразум који ће утрти пут нормализацији односа и трајном миру, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Алијансе.

"Ово је важно за евроатланску сигурност јер смо суочени са све опаснијим светом", рекао је Столтенберг и нагласио да савез подржава јерменски "суверенитет и територијални интегритет, као и ваше мировне тежње".

Столтенберг је казао да је рат у Украјини подсетник да "не можемо узети мир здраво за готово" и упозорио да "ако Путин успе у Украјини, постоји прави ризик да се његова агресија неће тамо зауставити и да ће то охрабрити друге ауторитарне режиме".

Јерменија је, како је оценио Столтенберг, показала праву посвећеност у борби против корупције, јачању демократских институција и уздизању владавине права.

Посета Столтенберга Јерменији је последња у његовом низу посета државама Јужног Кавказа.

image
VV inauguration
banner