Свет

Бајден је знао да Израел неселективно бомбардује Појас Газе

Сазнања о израелском бомбардовању цивилних објеката, изнетих још крајем октобра, нису спречила САД да пошаљу војну помоћ Израелу
Бајден је знао да Израел неселективно бомбардује Појас ГазеGetty © Alexi J. Rosenfeld

Бела кућа је од октобра упозната са чињеницом да Израел редовно бомбардује цивилне циљеве у Гази, али је председник САД Џозеф Бајден наставио да у јавности брани поступке израелске војске, преноси "Вашингтон пост".

Тако су након три недеље од поновне ескалације палестинско-израелског сукоба, 27. октобра Бајденови функционери задужени за спољну политику, током састанка мањег формата у Белој кући, изјавили да "Израел редовно бомбардује цивилне објекте, без поузданих информација да су у питању легитимне војне мете", преноси амерички лист позивајући се на три извора упозната са темом састанка.

Званичници су такође изразили забринутост да израелски премијер Бенјамин Нетанјаху није имао јасан план како да порази палестинске милитантне групе, а један извор је за "Вашингтон пост" рекао да је "од самог почетка постојао осећај да не знамо како ће Израелци урадити, оно што су обећали да ће да ураде".

Истовремено, САД су пожуриле са слањем војне помоћи Израелу, а две недеље пре поменутог састанка Бајден је посетио јеврејску државу и јавно изјавио да "док год САД постоје, Израел неће бити сам".

Истог дана, када се догодио састанак, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби је током обраћања медијима саопштио да "САД неће одредити никакве црвене линије, везане за то како би Израел требало да спроводи војну кампању".

Бајденова и реторика његових званичника се није променила ни након састанка, па тако председник САД није критиковао Тел Авив због бомбардовања избегличког кампа у више наврата током новембра, а америчка администрација је јавно подржала одлуку израелских власти да бомбардују највећу болницу у Гази крајем истог месеца. Сам Џон Кирби је новинарима рекао да је Хамас имао "тајни командни центар" испод тог објекта.

Међутим, иза кулиса, амерички званичници били су забринути да би такве изјаве могле да послуже као "зелено светло" Израелцима да нападну болницу, преноси "Вашингтон пост".

Ипак, због растућег незадовољства сопствених бирача, Бајден је од тада постао нешто критичнији према Нетанјахуу, па је у јануару тврдио да "тајно преговара са израелском владом, како би је убедио да смањи (војно присуство) и у великој мери се повуче из Газе".

Без обзира на то што ови разговори нису дали готово никакав резултат, званичници САД нису јавно критиковали Израел, нити је било неких видљивих последица.

"При сваком разилажењу мишљења, Нетанјаху је Бајдену показао (средњи) прст", сматра Крис ван Холен сенатор из Демократске странке, који оцењује да "Бајденова администрација константно моли Нетанјахуову коалицију, али добија шамар у лице изнова и изнова".

Последњи такав "шамар" уследио је у петак, када је израелски премијер изјавио да је одобрио планове да се нападне град Рафа на југу Газе, који је тренутно дом за више од милион Палестинаца расељених из других делова Појаса. Бајден је почетком марта изјавио да би операција израелских снага у овом делу Газе био прелазак "црвених линија".

Ипак, амерички председник је убрзо повукао своје речи и рекао да Нетанјаху "има право да брани Израел", али да мора "обратити пажњу на страдање недужних људи".

image
VV inauguration
banner