Свет

Британски амбасадор позива Јерменију да побољша односе са Турском

Јереван и Анкара не развијају дипломатске односе, граница је затворена од 1993. године, али јерменска страна би могла да промени политику, оценио је британски дипломата
Британски амбасадор позива Јерменију да побољша односе са Турскомwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Russian Look

Британски амбасадор у Јеревану Џон Галагер позива Јерменију да промени своју спољну политику нормализацијом односа са Турском, пренела је јерменска државна агенција Арменпрес.

"Решавање односа између Јерменије и Турске је од великог значаја за регион, а посебно ће помоћи Јерменији да измени своју спољну политику и постане сигурнија земља", објаснио је британски дипломата.

Велика Британија подржава стране у процесу нормализације односа, нагласио је амбасадор.

Између Турске и Јерменије нема дипломатских односа, граница је затворена од 1993. године на иницијативу Анкаре. Тешки односи између земаља су последица више различитих околности, које се посебно односе на подршку Анкаре позицији Азербејџана по питању Нагорно-Карабаха и оштру реакцију Турске на процес међународног признања геноцида над Јерменима у Отоманском царству.

Како је приметио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, јерменско руководство је одлучило да се ослони на земље које нису у региону, "које се удварају Јеревану и обећавају да ће му помоћи у свим његовим невољама, само ако прекине односе са Русијом и интеграционим структурама које постоје у региону".

image
VV inauguration
banner