Свет

Сијарто: У Европи нас мрзе јер смо против либералног мејнстрима

Мађарски шеф дипломатије одговара на европске оптужбе о наводној корумпираности економским растом земље
Сијарто: У Европи нас мрзе јер смо против либералног мејнстримаwww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia/via Globallookpress.com

Европски парламент, који позива на ускраћивање финансирања Будимпеште, мрзи конзервативну владу у Мађарској, која је против либералног мејнстрима, изјавио је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто за француску телевизију, а снимак је убрзо постао виралан.

Он тврди да су оптужбе на рачун Мађарске за систематску корупцију у земљи неосноване, јер су у колизији са економским растом земље.

"Брисел тренутно има политичке примедбе на Мађарску, јер је овде већ 12 година на власти козервативна, хришћанско-демократска влада. Штавише, ми смо успешни. Увек слушам оптужбе да у Мађарској има корупције. Ако у земљи постоји системска корупција, привреда земље не би расла. А бруто домаћи производ државе порастао је значајно и премашује европски просек. Да постоји системска корупција, тога не би било", изјавио је Сијарто.

Мађарски шеф дипломатије истакао је да је Европски парламент политичка институција која доноси политичке закључке.

"Они нас мрзе са политичког становишта, јер иступамо против мејнстрима, али смо свеједно успешни. Ово је одлука мађарских држављана. Те земље (које подржавају механизам условности према Мађарској) увек говоре о демократији, онда поштујте демократију! Мађарски грађани су на изборима четири пута узастопно одлучили да желе то што ми спроводимо", објаснио је министар.

image