Свет

Орбан: Европска унија је Сорошев заробљеник

Иницијатива за мир у Европи пропада јер је Брисел заправо заробљеник мреже Џорџа Сороша, оценио је премијер Мађарске
Орбан: Европска унија је Сорошев заробљеник© Photo by Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Већина Европљана је заинтересована за мирно решење сукоба у Украјини, али су организације америчког милијардера Џорџа Сороша блиско интегрисане у европске институције, тако да Брисел не може да почне да води политику фокусирану на мир, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Европски лидери сматрају да европско јавно мњење више подржава странке које се залажу за мир, а мање оне проратне. Иницијатива за мир у Европи пропада јер је Брисел заправо заробљеник мреже Џорџа Сороша. Сорошева мрежа је интегрисана у европске институције", рекао је Орбан на Радију Кошут.

Према његовим речима, људи из Сорошеве империје, коју је градио 30 година, не само да могу да утичу на јавно мњење, већ имају "толико јаку преговарачку позицију да део новца за њихове потребе могу да узму из бриселске касе".

"Они (Сорошеви људи) су у Европској комисији и Европском парламенту, а неколико премијера је именовао Сорош", додао је Орбан.

Мађарски премијер је напоменуо да ће Европљани моћи да изнесу своје оцене о активностима "проратних политичара" на изборима за Европски парламент. Мађарске власти, са друге стране, редовно испитују јавно мњење о важним питањима. 

Тако се, према последњем истраживању, 86 одсто Мађара противило слању западних трупа у Украјину, подсетио је Орбан.

Мађарски премијер је у мају 2022. рекао да су произвођачи оружја, ратни профитери и велике западне економске клике, укључујући Сороша, који желе да добију приступ руским природним ресурсима, заинтересоване за наставак сукоба у Украјини.

Орбан је раније рекао да му се чини да иза неких одлука Брисела не стоје интереси Европе, већ Сједињених Држава и напоменуо да би избори за Европски парламент на лето могли лако да промене састав европских лидера који не служе интересима својих бирача.

image