Србија и Балкан

Курти криви Србију и ЕУ за процес нормализације: Још није стигла казна из Брисела

Премијер привремених приштинских институција поново упире прстом на пријатељство Србије и Русије, рекавши да у ЕУ и даље има дипломата који мисле да наша држава није уз РФ
Курти криви Србију и ЕУ за процес нормализације: Још није стигла казна из Брисела© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Премијер привремених приштинских институција  Аљбин Курти рекао је у интервју за РТК да су односи Косова и Сједињених Америчких Држава добри и истакао да се касни са процесом нормализације односа Београда и Приштине, а кривицу је приписао Србији, као и ЕУ која није казнила Београд.

"Односи са Сједињеним Америчким Државама као незаменљивим и непроцењивим савезником, као суштинским партнером у прошлости и у будућности, посебно сада у овој важној години и као доказаним пријатељем, су веома добри, али однос значи и добијање и давање", казао је Курти додајући да одлични односи не подразумевају сервилност једне стране.

Говорећи о састанку који је имао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и његовим изјавама, Курти је рекао да о већини ствари стално разговарају и договарају се, али не о свему.

"Понекад нам се чини да имамо више информација о појединим детаљима, али то нису несугласице које би прерасле у напетост", навео је.

Према његовим речима, у процесу нормализације Србије и тзв. Косова се много касни, али не њиховом кривицом.

Подсећа да је договор склопљен 27. фебруара прошле године и наводи да тај споразум у најмању руку подразумева дефакто признање независности Косова од стране Србије.

Наводећи да је 18. марта приложен анекс имплементације, Курти каже да се у њему наводи да ниједан члан није важнији од другог.

"Када се видео напредак, Србија је почела систематски да крши договорено и не поштује 11 чланова, од којих је осам вероватно вишеструко прекршила, као и шест реченица у преамбули.

Нажалост, Брисел као арбитар није реаговао на те прекршаје. Дакле, неспровођење Бриселског споразума и имплементациони анекс из Охрида одржали су тему дијалога живом. Тако да се много прича о дијалогу јер нисмо постигли жељене резултате", навео је Курти.

Жал за санкцијама према Србији

Даље наводи да су проблеми настали када Брисел није искористио своју моћ да као арбитар санкционише Србију сваки пут када је прекршила споразум.

"Не можемо да применимо споразум док не дође до његовог кршења. Данас смо у овој лошој ситуацији јер се није замерило Србији што је прекршила споразум", рекао је.

Курти каже и да у ЕУ и даље има дипломата који мисле да Србија није уз Русију.

"Много је дипломата на Западу који желе да верују да се Србија није још окренула Русији. Претерана брига према Србији, коју признају на приватним састанцима, није наплаћена, али је штета учињена", навео је Курти.

Говорећи о Заједници општина са српском већином, Курти је рекао да за то постоје два наслеђена споразума, један из 2013. и један из 2015. године.

Косово сада, према његовим речима, има нови споразум са Србијом који се налази и у званичним документима Европске уније и Европског савета где су шефови 27 земаља.

"Постоји и члан 10 који каже да су сви досадашњи споразуми валидни и правно обавезујући, а члан седам се тиче самоуправе за српску заједницу", рекао је.

Курти је навео да је основни споразум од 27. фебруара добар, али је добар и Охридски анекс за имплементацију.

"Када је Србија видела где је завршила са та два споразума, онда је почела да саботира примену и да прави недељне прекршаје, да би на крају, доскорашња председница Владе Србије послала писмо да се повлаче из тих споразума јер не прихватају ни независност, ни столицу у УН за Косово, а не прихватају ни територијални интегритет Косова. Практично нас је вратила на нулту тачку, а Србија није добила казну из Брисела", рекао је Курти.

Говорећи о питању имплементације уредбе Централне банке тзв. Косова, која каже да је јединствена валута на КиМ евро, Курти је рекао да је влада спремна да помогне где је то потребно током имплементације.

"Не можемо да се мешамо у план ЦБК за имплементацију, нити у уредбу која је већ усвојена. Што се тиче динара, ми смо као Влада Косова изнели опције иза којих стојимо. Међутим, Влада Косова је спремна да подржи решење сваког фактичког проблема који се може појавити", рекао је Курти.

Он је рекао и да су се улагања у одбрану учетворостручила а, према његовим речима, то је урађено зато што Косову прети Србија. Такође, истиче да Косово жели у НАТО.

"Одбрана на Косову је више него удвостручена. Имамо више него утростручене инвестиције у оружје и муницију и више од четвороструко повећање обука у иностранству", нагласио је.

image
VV inauguration
banner