Свет

Токајев: Приоритет Казахстана биће сарадња са Русијом и Кином

Поново изабрани председник Казахстана изложио спољнополитичке приоритете земље
Токајев: Приоритет Казахстана биће сарадња са Русијом и Киномwww.globallookpress.com © Xinhua

Казахстан ће дати приоритет сарадњи са својим блиским суседима, укључујући Русију и Кину, рекао је председник Касим-Жомарт Токајев у у свом инаугурационом говору након поновног избора. Земља ће водити "уравнотежену" спољну политику вођену сопственим интересима, додао је он.

"Своју приоритетну пажњу ћемо усмерити на... обострано корисну сарадњу и стратешко партнерство" са Москвом, Пекингом "и братским народима Централне Азије", рекао је Токајев.

Он је нагласио да ће Казахстан остати посвећен међународном праву и Повељи УН. Такође неће одустати од сарадње са другим државама, рекао је Токајев, наводећи да ће Астана наставити да сарађује са САД, ЕУ, блискоисточним земљама, као и свим другим заинтересованим странама.

Новоизабрани председник раније је најавио низ свеобухватних реформи осмишљених да измене кључне институције власти у земљи. Токајев је посебно нагласио потребу трансформације "суперпредседничке" републике у уравнотеженију и предложио да се председнички мандат ограничи на седам година.

Актуелни председник Токајев убедљиво је победио на ванредним изборима прошлог викенда, освојивши преко 80 одсто гласова. Он је први пут дошао на власт 2019. године након вишедеценијске владавине првог председника Казахстана Нурсултана Назарбајева.

Председнички избори расписани су у септембру, месецима након што је талас грађанских немира потресао централноазијску земљу. У првој половини наредне године у Казахстану ће такође бити одржани парламентарни избори.

Прошлог понедељка, руски председник Владимир Путин честитао је Токајеву на поновном избору, истичући да му је додељен мандат поверења од казахстанског народа, што му отвара прилику да унапреди своју визију развоја нације.

Путин је додао да се стратешко партнерство и савез између Русије и Казахстана, који се заснивају на "традицији пријатељства, међусобног поштовања и добросуседства", развијају "веома успешно".

image
VV inauguration
banner